Jobb lett volna korábban – mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az Mfor.hu-nak adott interjúban a héten bevezetett járványügyi intézkedésekről. A hvg.hu által szemlézett interjúban az elnök elmondta, a világ összes kormányára jellemző, hogy a közhangulatot figyelve kivárnak és akkor lépnek, amikor már akkora a baj, hogy a közvélemény is elvárja az intézkedést. Akkor viszont már rendszerint késő – tette hozzá.

Kincses a védekezéssel kapcsolatban elmondta, a svájci modell híve, vagyis az összetett védekezéséé. „Önmagában egyetlen védekezési mód sem tud teljes eredményt produkálni, tehát nem igaz, hogy csak az oltás mindent megold, vagy önmagában a maszkviselés, vagy a távolságtartás, vagy a személyi higiénia. Ezek együtt azonban már tudnak eredményesek lenni” – mondta.

A MOK támogatja a munkáltatók bevonását az átoltottság növelésébe, ugyanakkor arról is beszélt Kincses, hogy a védettségi igazolvány megkövetelését szintén fontosnak tartják a tömegrendezvényeken, a színházakban és a mozikban. A kötelező maszkhasználatot még általánosabban rendelnék el, nemcsak a tömegközlekedési eszközökön, hanem minden zárt térben.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökéről a testület november 27-i országos küldöttgyűlésén bizalmi szavazás lesz, amit maga Kincses kért. Az Mfornak erről azt mondta, hogy csak annyi történt, hogy betartják, amit ígértek. Az elnök szerint, amikor megválasztották őket, akkor azt mondták, hogy két év múlva megerősítő szavazást kérnek, amivel értékelik majd a munkájukat.