Az Európai Bizottság értékelése szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ellehetetlenítését célzó friss törvénymódosítás és elfogadásának formája befolyásolhatja a Magyarország számára megítélt uniós források sorsát. A MOK-kal kapcsolatos törvénymódosítás körüli szabálytalanságok már az első, 800 millió eurónyi részlet folyósítását megzavarhatják – írja a Népszava.

Az Európai Bizottság szóvivőjének tájékoztatása szerint a társadalmi konzultációra és hatásvizsgálatra tett ígéret végrehajtását a nyolcból hat fizetési kérelem elbírálásakor vizsgálni fogják.

Kedden döntött a parlament arról, hogy megszünteti az orvosok kötelező kamarai tagságát. A Semjén Zsolt által hétfőn beterjesztett, és kivételes eljárásban kedden elfogadott jogszabály kimondja, hogy a Magyar Orvosi Kamarában (MOK) meglévő tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység. A kamarai tagságot önkéntesen és bármikor meg lehet szüntetni.

Már ötezren nyilatkoztak

Egyetlen nap alatt már közel ötezren jelezték belépési szándékukat az „új” kamarába – mondta a MedicalOnline-nak Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke, aki azt is elmondta, nem az a baj, hogy Takács Péternek nincs szakvizsgája, hanem az, hogy elvágja magától a szakma valóságát.

Kincses Gyula a MOK elnöke a Napi.hu-nak azt mondta: az orvosi kamarának 50 ezer tagja van, a közellátásban körülbelül 30 ezren dolgoznak, az aktív tagok száma 40 ezer felett van.

Álmos Péter a lapinterjúban elmondta: nincs elkeseredve, inkább megkönnyebbült, dühös pedig a módszer miatt, ahogy végig vitték az orvostársadalommal szemben azt a folyamatot, amelynek eredményeként 24 óra alatt megszüntették a kötelező kamarai tagságot, és elvették a hivatásrendtől az etikai rendszer működtetését.

Ahogy arról írtuk: a rapid eljárást miatt nem csak egészségügyi szervezetek és szakszervezetek, de a pedagógusok is kiállnak a Magyar Orvosi Kamara mellett. A mentődolgozók szerint a kormány félredobta a XXI. század demokratikus értékeit. 

Álmos Péter szerint a kormányzat nem egy öncélú klubot akar ellehetetleníteni, hanem egy állam alapfeladatához, az állampolgárok egészségének biztosításához hozzájáruló fontos köztestület – nem véletlenül – kemény fellépését, visszajelzését akarja félresöpörni azt üzenve, hogy a gyógyítást illetően a gyógyítók ne fogalmazzanak meg saját, ellentétes véleményt. Ezzel az állampolgárokat károsítják meg – tette hozzá. Akik ma a kamara elnökségét adják, egykor aktivistaként kezdték el építeni az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportot, az abból kinövő Újratervezést.

Úgy egyeztettek, hogy a közlöny már a nyomába tartott

December 22-én amikor egy asztalnál ültek Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárral egyáltalán nem érezték jól magukat, elmondták milyen kifogásaik vannak, milyen módosításokat várnak a jogszabálytervezetben, majd az államtitkár búcsúzóul közölte, hogy a közlöny már a nyomdába tart. A világban sehol nincs ilyen rendőri szemlélettel irányított orvostársadalom – mondta Álmos Péter.

Aki április 1-jétől MOK tag lesz, egy olyan szakmai közösséghez tartozik majd, amely része az európai orvosi társadalomnak és a szakmai tisztaságot képviseli. Cél, hogy a kamarához tartozás presztízs legyen és a kamarai tagokról el lehessen mondani, hogy egy hivatásrend elismert tagjai.

Takács szerint megvédik az orvosokat

A kötelező orvoskamarai tagságot megszüntető, kedden elfogadott törvénymódosítással az orvosokat védik meg, az új ügyeleti rendszer bevezetésével pedig sokkal jobb feltételeket kínálunk számukra – hangsúlyozta Takács Péter a Magyar Nemzetnek.

Nem kötelező többé a kamarai tagság, hanem önkéntes. A törvény célja tehát, hogy a MOK többé ne tudjon visszaélni a hatalmával, és a betegek ellátása biztosított legyen – magyarázta az államtitkár, majd arról beszélt, hogy a betegek védelme érdekében milyen lépéseket tudnak tenni.