Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vagit Alekperov a Lukoil vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy sikerült megegyeznie a barátság kőolajvezeték klórszennyezésének kártérítése kapcsán a vásárlóival - írja a Portfolio.

A Mol is érintett az ügyben, ugyanis a hazai olajtársaság legnagyobb nyersolaj beszállítója a Lukoil. Hamarosan egy háromoldalú megállapodásra kerülhet sor a Lukoil-Mol-Transznyeft esetében. A Lukoil első embere még azt is hozzátette, hogy terv szerint stabilizálnák az elkövetkezőkben a Mol irányába történő 300-500 ezer tonnás havi szállítási mennyiséget.

A Transznyeft olajvezeték-üzemeltető vállalat július 24-én hordónként 15 dolláros kompenzációt ajánlott fel az európai vevőknek leszállított szennyezett kőolaj után. A közlemény leszögezte, hogy a vásárlóknak dokumentálniuk kell a szennyezett nyersolaj miatt elszenvedett veszteségeiket a kompenzáció feltételeként.

A Mol május 14-én azt nyilatkozta, annak érdekében, hogy a Barátság vezetéken mihamarabb újra indulhasson a szabványos kőolaj szállítása, a 100 kilotonna szennyezett kőolajat vett ki a vezetékből, és raktározott el az érintett országok több cégéhez hasonlóan. A Mol a kivett szennyezett olajat újra felhasználhatóvá teszi a jövőben, a társaság különféle technológiai folyamatokkal és tiszta kőolaj hozzáadásával tisztítja meg a kivett, szennyezett terméket.

Egy gyors nagyságrendi számítást elvégezve 11 millió dollár kártérítést kaphat a Mol a szennyezett kőolaj kapcsán elszenvedett költségei kompenzálásaként, melynek nagy része valóban elköltésre kerülhet a klórmentesítési folyamat során, így nem számítunk nagyobb árfolyamreakcióra a közelgő bejelentés hatására.

Összességében kedvezően hatott az ügy a Mol eredményére vonatkozóan, ugyanis a második negyedévben több finomító kiesett a szennyezett olaj hatására, melynek következtében a Mol jelentősen nagyobb nagykereskedelmi árrést tudott realizálni finomított termékein.