A hivatalosan Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság néven kikiáltott Transznisztria az orosz invázió alatt álló Ukrajna délnyugati határvonalán fekszik, egy kisebb megyének megfelelő keskeny terület. A Dnyeszteren túli vidéket még az 1990-es évek elején, orosz segítséggel egy közel 2 évig tartó háborúval függetlenítették Moldova irányítása alól, de az ENSZ országai a mai napig szakadár területként tartják számon.

Több robbanást is jelentettek a Donyec-medencei "népköztársaságokhoz" hasonlítható oroszbarát területről, de egyelőre úgy tűnik, senki nem vesztette életét. Transznisztriában a Szovjetunió bukása óta állomásoznak orosz csapatok, de a jelenlegi megszállás alatt egyelőre nincs hír a mozgósításukról.

Félködös körülmények

Az első robbanások hétfőn estefelé, helyi idő szerint 18:00 körül történtek, Transznisztria központjában Tiraszpolban, derül ki az Al Jazeera összefoglalójából. Az ortodox húsvét ünnepén a szakadár köztársaság állambiztonsági minisztériumát vették célba a helyi tisztviselők szerint.

Az esetről tudósító televízió szemtanúi azt állították, hogy több robbanás volt, és a helyszínre tűzszerészek mellett, tűzoltókat és mentősöket is kivezényeltek. Egy másik csatornam a TVS a helyszínen feltehetően tudatosan hátrahagyott kézi gránátvetőről mutatott felvételeket.

Ezt követően kedd reggel 6:40-kor és 7 óra után pár perccel egy Tiraszpoltól északra található falu, Maiac közelében robbantották fel Transznisztria két legerősebb rádiótornyát, amelyek egészen idáig orosz propagandát sugároztak. A tornyok adását a határhoz közel élő ukránok is tudták fogni.

Utóbbiról a kormányellenes fehérorosz NEXTA adott jelentést, amely szerint minden jel arra utal, hogy a támadást az oroszok követhették el, ezzel indokot biztosítva további katonai akciókhoz. A határvonalhoz közel van például a stratégiailag fontos Odessza, amit már vasárnap rakétatámadás ért. A robbanásban 8 civil, köztük egy csecsemő is meghalt, de az oroszok még aznap azzal kezdték gyanúsítani az amerikaiakat, hogy vegyi fegyvereket terveznek bevetni a kikötővárosban.

Háborús előjáték

Moldova külügyminisztériuma osztja az álláspontot, miszerint hamis-zászlós művelet lehetett a tiraszpoli robbantás, de a kedd reggeli toronyrobbantást még nem kommentálták. Szerintük előbbinél egyértelműen az volt a cél, hogy "ürügyet teremtsenek az alkotmányos hatóságok által nem ellenőrzött Dnyeszteren túli régió biztonsági helyzetének feszegetésére."

Az ilyen jellegű akciókra korábban az Egyesült Államok hírszerzése és az ukrán titkosszolgálatok is felhívták a figyelmet, ám szerintük nagyobb ilyen akciók eddig azért nem jöttek létre, mert ők jó előre felfedték, és le tudták leplezni azokat. Moldova elnöke, Maiai Sandu, az ország legfelsőbb biztonsági tanácsának ülése után nyilatkozik majd.

A támadásokra azt követően került sor, hogy Rusztam Minnekaev orosz vezérőrnagy a múlt héten felvetette a transznisztriai orosz kisebbség kérdését. Minnekaev megbízott parancsnokként pénteken azt mondta, a "speciális művelet" része Ukrajna déli részének elfoglalása, és így hozzáférhetnek a Moldovában elnyomott orosz ajkúakhoz is.