A szupergazdagok kedvelt adóparadicsoma, Monaco rácsapott az asztalra és befagyasztja egyes orosz állampolgárok vagyonát - írja a Reuters.

Albert monacói herceg ugyanis minden olyan erőfeszítést támogat, amelynek célja az ukrajnai harcok leállítása és az orosz fegyveres erők ukrán területről való kiűzése.

A hercegség ezért haladéktalanul elfogadta és végrehajtotta a pénzeszközök befagyasztására vonatkozó eljárásokat és további gazdasági szankciókat jelentettek be, amelyek összehangban állnak Európa többi állama által kiadott intézkedésekkel. A monacói királyi palota azonban nem közölte, hogy kik az érintettek.

A külföldieket és a vagyonos oroszokat már évek óta vonzza a meleg éghajlattal és kedvező adószabályokkal kecsegtető ország. Nyáron rendszerint tele van a kikötő külföldi, többnyire orosz oligarchák luxushajóival - írja a portál.

Hétfőn Franciaország közölte, hogy átfésüli az orosz tulajdonban lévő pénzügyi eszközöket, ingatlanokat és jachtokat, valamint luxusautókat. Bruno Le Maire, francia pénzügyminiszter azt mondta: "megvan a jogi felhatalmazásunk arra, hogy lefoglaljuk ezeket a vagyontárgyakat".

 Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.