A cég 2020-ra összeállított menetrendjében Magyarország most másodszor kerül sorra. A Moody's várhatóan az európai és a fő amerikai piacok zárása után, éjszaka jelenti be döntését Londonban.

A hitelminősítő a magyar szuverén osztályzat első idei felülvizsgálatát március 27-ére tűzte ki, de akkor nem vette napirendre Magyarországot, így aznap nem jelentett be módosítást a "Baa3" szintű osztályzatra, sem annak stabil kilátására - írta az MTI.

A másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings ugyancsak két időpontot tűzött ki a magyar adósbesorolások felülvizsgálatára, mindketten február 14-ére, illetve augusztus 14-ére, így e két cég idei menetrendjében Magyarország már nem szerepel.

Az S&P az általa kijelölt idei első, februári vizsgálati időpontban felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, "BBB/A-2" szintű besorolásának kilátását, mindenekelőtt a magyar gazdaság váratlanul erőteljes növekedési teljesítményével indokolva a lépést. A Fitch Ratings ugyanaznap változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország szintén "BBB" fokozatú államadós-besorolását.

A Standard & Poor's azonban április 28-án soron kívül a korábbi stabilra módosította vissza a magyar államadósság-kötelezettségek osztályzati kilátását, mindenekelőtt a koronavírus-járvány várható gazdasági hatásaival indokolva a lépést.

A Moody's Investors Service jelenlegi "Baa3" magyar államadós-besorolása a Fitch Ratings és az S&P módszertanában "BBB mínusz"-nak felel meg.

A Fitch és a Standard & Poor's tavaly egyaránt "BBB"-re javította és azóta is ezen a szinten tartja a hosszú futamú magyar adósosztályzatot, így a Moody's a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

A Moody's azonban néhány héttel ezelőtt összeállított, Londonban ismertetett éves országjelentésében hangsúlyozta: felminősítési lendületet adhat a magyar államadós-besorolásnak, ha a magyar gazdasági és államháztartási mérőszámok a koronavírus-járvány után ismét gyors javulásnak indulnak, és ha ennek hatására jelentősen, a hasonló besorolású szuverén adósok mediánszintjének közelébe csökken az államadósság-teher. A hitelminősítő azt valószínűsítette, hogy a koronavírus-járvány okozta idei GDP-visszaesés következtében a magyar államadósság-ráta 2020-ban a hazai össztermék 73,6 százalékára emelkedik.

A cég előrejelzése szerint ugyanakkor az adósságállomány emelkedése átmeneti lesz, és a hazai össztermékhez mért adósságráta 2021-ben 71,2 százalékra csökken.