Mosogatógép vásárlás előtt természetesen az alap kérdéseket kell tisztázni a háztartás igényeinek megfelelően, ezek alapszempontként a terméktesztben is megjelennek:

Elsődleges, hogy főzési illetve étkezési szokások figyelembevételével eldöntsük, hogy kisebb (6-8 terítékes) vagy nagyobb (12-16 terítékes) gépre van-e szükség?

Másodsorban fontos, hogy attól függően, hogy hol lenne a helye a gépnek, a lehetőségek leszűkíthetők legyenek részben vagy teljesen beépíthető, pult alá építhető, illetve szabadon álló változatokra? A részben, vagy teljesen beépíthető modellek előnye, hogy előlapjuk összehangolható a többi konyhabútorral.

Nagy a szórás az árakban

A teszten legalább 70 százalékos eredményt elért beépíthető mosogatógépek közül a legkedvezőbb áron az IKEA Lagan terméke végzett 85 ezer forintos átlagárral. Míg a szabadon álló, hasonló eredményt elért mosogatógépek közül a Bosch SMS25AW05E termékéért kell a legkevesebbet fizetnünk, 108 ezer forint az átlagára.

A tesztelt termékek közül a legdrágább egy teljesen beépíthető Miele termék 75 százalékos eredményt produkált, mindezt 999 ezer forintos átlagáron. Az említett termékek tisztítási és szárítási hatékonysága közel azonos. A főbb különbségek a víz- és energiahatékonyságban, a csendesebb működésben és a praktikus kialakításban mutatkoznak meg a Miele javára.

Szerencsére a két véglet között akadnak bőven kedvezőbb árú termékek, amelyek a teszten ugyanúgy, vagy még jobban szerepeltek, mint az említett legdrágább termék. Sőt, még Miele termékből is akad olyan, amely harmadannyiért produkál hasonló eredményeket, azzal a különbséggel, hogy egy szabadon álló verzióról van szó.

Érdemes tehát nem csak márkát választani, hanem alaposabban is utánanézni egy-egy termék pontos jellemzőinek. A teszten legjobban teljesítő termékek között (75 százalék vagy afeletti eredménnyel) a következő gyártók mosogatógépei sorakoznak: Miele, Neff, Bosch és IKEA.

Főbb különbségek energia- és vízfogyasztásban vannak

Összességében elmondható, hogy a legtöbb termék tisztítási és szárítási teljesítménye megfelelő. A főbb különbségek ma már inkább a termékek energia- és vízfogyasztási hatékonyságában és a felhasználói élményben rejlenek. Szinte minden készülékben van már a normál mellett eco funkció is, amely ugyan hosszabb ideig tart, de hatékonyabb víz- és energiafelhasználást ígér.

Ezen belül is érdemes utánajárni, hogy pontosan mennyi vizet használ a készülék akár normál (7-20l közötti érték) akár eco üzemmódban (6-14l közötti érték), mert a különbségek hosszútávon jelentősen megterhelik a pénztárcánkat és nem utolsósorban a környezetünket is.

Továbbá a legtöbb termék esetében feltüntetésre került az új - idén március 1. óta életbe lépett- EU-s energiahatékonysági címkerendszer szerinti besorolása is A-tól G-ig, ahol A jelöli a legkedvezőbb energiafogyasztási szintet (egyúttal a +++ jelölések eltűnnek). Ez segítségünkre lehet, hogy minél energiahatékonyabb terméket válasszunk, amely hosszútávon is gazdaságos eleme lesz a háztartásunknak.

A használt is jó választás lehet

A mosogatógépek sokszor hibátlan állapotban, másodkézből is megszerezhetők, vásárlás előtt mindenképp érdemes átböngészni a használt készülékek kínálatát is. Figyelemre méltóan teljesít például a kereskedelmi forgalomban már nem kapható - ám másodkézből még beszerezhető - Bosch SMV68N60EU, a Miele G 4932 SC SERIES 120 vagy a Siemens SN678X36TE készülék is.

Ha pedig mi cseréljük le használt, esetleg működésképtelenné vált készülékünket, akkor körültekintően járjunk el, kérjük az új terméket szállító boltot, hogy vegye át feleslegessé vált készülékünket, hiszen erre jogszabály kötelezi, vagy keressünk fel vele egy hulladékudvart.

A teljes mosogatógép teszt eredménye előfizetéssel megtekinthető itt.