Oroszország közel áll ahhoz, hogy a legmodernebb S-400 légvédelmi rendszerek eladásáról írjon alá szerződést Törökországgal - közölte szombaton a Rosztek állami konszern."Moszkva és Ankara szinte befejezte a tárgyalásokat az S-400-asokról szóló szerződés technikai részleteiről" - tudatta közleményben Szergej Csemezov, a Rosztek elnök-vezérigazgatója.

"A két ország pénzügyminisztere jelenleg a vásárláshoz Ankarának nyújtandó hitel lehetőségéről tárgyal" - tette hozzá. A legmodernebb S-400 légvédelmi rendszerek szállítása a NATO-tagállam Törökországnak újabb szakasza a Moszkva és Ankara közötti látványos megbékélésnek, a két ország kapcsolata egy éve még súlyos válságban volt. Vlagyimir Putyin szerdán utasítást adott a Törökország elleni szankciók feloldására, amelyeket azután rendeltek el, hogy a török hadsereg 2015-ben a szíriai határ közelében lelőtt egy orosz bombázót.

QP | Quality Placement

Az incidens után a Bassár el-Aszad szíriai elnököt katonailag támogató Oroszország S-400-asokat telepített Szíriában állomásozó harci gépei védelmére.

(A képünk illusztráció.)