Az ellenzéki párt vasárnapi közleménye szerint az MSZP támogatja a magyar kormány minden olyan lépését, amely az európai szövetség, egyben a kárpátaljai magyarok biztonságának erősítését szolgálja, továbbá helyesnek tartja az operatív törzs létrehozását; egyúttal viszont kívánatosnak tartaná, hogy a "veszélyes helyzetre" való tekintettel az ellenzék szakpolitikusait, szakértőit is hívják meg az értékelő értekezletekre.

A legfontosabb azonban az, hogy a magyar miniszterelnök több heti hallgatás után végre bátran és egyértelműen foglaljon állást Ukrajna ügyében - áll a közleményben, amely szerint egy orosz-ukrán háború, talán egy újabb hidegháború is fenyeget, a magyar miniszterelnök pedig hallgat.

Az MSZP ennek kapcsán felveti: vajon Orbán Viktor azért hallgat, mert lekötelezettje lett Putyinnak, és a paksi üzlet miatt nem szólalhat meg?

Az ellenzéki párt szerint Magyarországnak az EU a NATO tagjaként határozottan ki kell állnia az európai béke és Ukrajna területi egysége mellett. Ezzel összefüggésben pedig fel kellene függeszteni az Oroszországgal a paksi atomerő bővítéséről folyó tárgyalásokat és a helyzet tisztázódásáig be kellene fagyasztani a projektet.

Oroszországgal, amennyiben bebizonyítja, hogy békés szándékai vannak, hogy a gazdasági kapcsolatait, pénzügyi forrásait nem politikai zsarolásra akarja használni, akkor a kölcsönös előnyök mentén lehet és kell gazdasági együttműködést folytatni. Elvtelen alkukról, a magyar miniszterelnök elhallgattatásáról azonban szó sem lehet - áll a közleményben, amely szerint "van, amikor nem lehet hallgatni, nem szabad lapítani, mert annak nem ő, hanem Magyarország és a kárpátaljai magyarok fogják megfizetni az árát".