Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, májusi adatait idézve indokolta pártja álláspontját. Mint mondta: a KSH adatai arról tanúskodnak, hogy az Orbán-kormány gazdaságpolitikai lépései "katasztrófa felé viszik az országot".

Magyarország májusban az Európai Unió éllovasává vált, de nem úgy, ahogy azt korábban a kormányfő ígérte, hiszen nem a gazdasági növekedési mutatók alapján, hanem az inflációt tekintve - mondta.

Burány Sándor emlékeztetett: a statisztikai hivatal számításai alapján májusban 5,4 százalékos volt az infláció, amely a legmagasabb érték az EU-ban, ahol az átlagos áremelkedés 2,6 százalékos volt.

Az ellenzéki politikus szerint, ha ehhez hozzáveszik azt, hogy a nettó keresetek mindössze 1,7 százalékkal nőttek az ötödik hónapban az előző év hasonló időszakához képest, akkor világosan látszik: mintegy 4 százalékkal csökkentek az átlagkeresetek. Hozzátette: a foglalkoztatottsági adatok is kedvezőtlenül alakultak, a versenyszféra ugyanis elbocsátásokkal reagált az emelkedő adó- és bérköltségekre.

Szavai szerint itt 30 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, amit a tavalyihoz képest négyszer több közfoglalkoztatott sem tudott kiegyenlíteni, így májusban összesen 18 ezerrel dolgoztak kevesebben, mint egy éve. Az Orbán-kormány ígéretével ellentétben tehát "nem jött el a Kánaán", az alacsony és átlagkeresettel rendelkezők is kevesebbet tudnak vásárolni - fogalmazott Burány Sándor. A politikus megjegyezte: "ha meg akarjuk nézni, hogy hova dől a pénz, akkor a Közbeszerzési Értesítőt kell lapozgatnunk, és akkor abban pontosan láthatjuk, hogy éppen mennyit nyertek el a Fidesz háttéremberei".