Lapunk is beszámolt arról a január 31-i hírről, mely szerint rémhírterjesztés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Budapesti Rendőr-főkapitányságon miután több médium arról számolt be, hogy a termék nem hatékony a Covid-19 kezelésében.

A feljelentést elsőként Ferenci Tamás biostatisztikus ítélte el, véleménycikkében a tudomány elleni példátlan támadásnak nevezve a lépést, majd neves kutatók csoportja is kiállt egy új szerrel kapcsolatos tudományos eredmények ismertethetőségéért, hangsúlyozva, hogy ez semmiképpen nem minősíthető rémhírterjesztésnek.

A favipiravir használatával, eredményességével kapcsolatban megjelent kutatások értékelésével az MTA elnöke által összehívott szakértői csoport is foglalkozott.

Konszenzusos álláspontjukról ma közleményt adtak ki, amelyben szintén kiállnak az ellen, hogy  hatósági eljárás induljon tudósok sajtóban vállalt szakmai véleménye miatt.

Mint írják:

az OGYÉI a favipiravir alacsony fokú hatásosságával kapcsolatban megjelent sajtóhírek miatt rendőrségi feljelentést tett, indokul a rémhírterjesztés vétségét hozva fel. A feljelentés pontos tartalma nem ismert. Amennyiben a „rémhírterjesztést” a gyógyszerhatóság a sajtóban megnyilatkozó tudósok esetében felrója, fellépése – az ez idáig megjelent cikkek tartalma alapján – megalapozatlan és elfogadhatatlan

- áll az MTA állásfoglalásában,

A közlemény szerint  az Akadémia mindenképpen elkerülendőnek tartja, hogy hatósági eljárás induljon tudósoknak a sajtóban vállalt szakmai véleménye miatt.

A kormányzat, a hatóságok, a járványügyi és egészségügyi ellátást végző intézmények, az ehhez szükséges eszközöket és szolgáltatásokat biztosító innovatív vállalkozások, a közérdekű tájékoztatást végző szervek valamennyien alkalmaznak tudósokat, kutatókat, akiknek a bizalma, legjobb tudása, elkötelezettsége nélkülözhetetlen a járvány leküzdéséhez, a társadalom megnyugtatásához, együttműködésének biztosításához, a járvány utáni közös feladatok előkészítéséhez és elvégzéséhez. Egy tudósokat is érintő hatósági eljárás súlyos precedens volna, amely a személyes politikai meggyőződéstől függetlenül nagyon rossz hatással lenne a tudományos közösség tagjaira.

Az MTA vezetői kiemelik, hogy a tudomány természetéből fakad a kételkedés, a vita, aminek – különösen egy eddig ismeretlen, új jelenség feltárása során – nem szabad gátat szabni, ugyanakkor megfelelő helyet és keretet szükséges neki biztosítani.

A tudósokat illetően a feljelentés az Akadémia alapelveivel ellentétes és ezért számára elfogadhatatlan.

A tudósok számíthatnak az Akadémiára

Az a tudós, kutató, aki az MTA keretében, vele együttműködve, a tudományos érvelés szabályai szerint vesz részt a tudományos vitákban, és figyelembe veszi a különböző megnyilvánulástípusokkal kapcsolatos elveket, egymástól eltérő jogi és etikai szabályokat, valamint az MTA választott vezetőinek, testületeinek vonatkozó döntéseit, és így folytatja e tevékenységét, számíthat az Akadémia védelmére, ha tudományos véleménye miatt támadás éri   - hangsúlyozzák a közleményben.

Korlátozott hatás

Az MTA szakértőcsoportja konszenzusra jutott abban, hogy a szakirodalom alapján a favipiravir antivirális hatékonysága korlátozott, függ a kezelés megkezdésének időpontjától és időtartamától, valamint az alkalmazott dózistól. Ebből kiindulva számos szakember sürgeti a favipiravirkezelés felváltását új antivirális szerek bevezetésével.

Az otthoni antivirális kezelés új lehetőségei a molnupiravir és a paxlovid, melyek a megjelent vizsgálati eredmények alapján a favipiravirnál alacsonyabb dózisokban hatékonyabb kezelést tesznek lehetővé. Magyarországi megjelenésüket követően az otthoni antivirális kezelésben fel kell váltaniuk a favipiravirt, ezért hazai elérhetőségük biztosításával egyidejűleg a terápiás protokollok módosítására lesz szükség.

A közlemény aláírói: Freund Tamás, Kosztolányi György, Erdei Anna, Ádám Veronika, Kovács L. Gábor, Makara B. Gábor, Keserű György Miklós, Sótonyi Péter, Sarkadi Balázs, Ferenci Tamás, Oberfrank Ferenc.