Bár több név is van a kalapban, a legesélyesebb a posztra a 82 éves Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas agykutató, farmakológus - számolt be a napilap.

A parlament kedden szavazott arról a törvényről, amely értelmében az MTA kutatóintézet-hálózatának működtetése átkerül az ELKH-hoz.

z "új" kutatóhálózat működéséhez az Akadémia vagyontárgyait, központi adminisztrációjának egy részét, valamint nyertes pályázatait és ösztöndíjait használná fel - írta az MTA közleményében a honlapján.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint az ELKH-t irányító testület tagjai túlnyomó többségében tudós emberek lesznek. Őket fele-fele arányban az akadémia és a kormány delegálja, a testület élére pedig egy, a miniszter és Lovász László MTA-elnök által kiválasztott konszenzusos jelöltet szánnak. Palkovics anniyt mondott a Magyar Hírlapnak, hogy "már vannak elképzeléseik", "ő is komoly tudós ember lesz".

Vizi E. Szilveszter 1996 és 2002 között az MTA egyik alelnöke volt, majd 2002-ben választották a szervezet elnökévé, pozíciójában 2005-ben megerősítették, így azt 2008-ig töltötte be. A tudós jelenleg a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke is.