Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bizottság döntését megelőzte egy belső közvélemény-kutatás, amelyre 561 közgyűlési tag kapott jelölőlapot. Ők 321 érvényes jelölést küldtek vissza, ennek figyelembevételével a jelölőbizottság több ülésen tárgyalt a jelöltek személyéről - mondta el az MTI-nek a testület elnöke.

Vizi E. Szilveszter hozzátette: a keddi jelölőbizottsági ülésre elkészültek Lovász László, Maróth Miklós és Németh Tamás elnöki programjai, amelyeket minden bizottsági tag megkapott, majd rövidesen szétküldik a közgyűlés szavazati joggal rendelkező tagjainak is.

A tisztújítást az MTA május 5-6-iki közgyűlésén tartják, minden tisztségre három évre lehet megválasztani és legfeljebb egyszer újraválasztani a jelölteket. A titkos szavazáson ötven százalék plusz egy voksot kell kapnia annak, aki az MTA huszadik elnöke lesz olyan elődök után, mint Eötvös József, Lónyay Menyhért, Eötvös Loránd, Kodály Zoltán vagy Szentágothai János - emlékeztetett Vizi E. Szilveszter.

Elmondása szerint a jelölőbizottság minden tisztségre legalább két személyt terjesztett a közgyűlés elé. Főtitkárnak Török Ádám közgazdászt és Csépe Valéria pszichológust, élettudományi alelnöknek Freund Tamás neurobiológust és Kosztolányi György klinikai genetikust, társadalomtudományi alelnöknek Vékás Lajos jogtudóst és Csépe Valériát, természettudományi alelnöknek pedig Szász Domokos matematikust és Blaskó Gábor vegyészmérnököt jelölték.