Noha sokan kérték, Áder János államfő mégsem küldte alkotmánybírósági kontrollra az MTA megcsonkításáról szóló törvényt, hanem aláírta azt, így a döntés pontos szövege szombaton megjelent a közlönyben. Ezzel hivatalossá vált a határozat - olvasható a portál cikkében.

Ellenzéki pártok már bejelentették, hogy ha Áder nem is, ők az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Hiller István hétfői interpellációjában az MTA-törvényről szólva úgy fogalmazott: a kormánypárti többség a hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére elvette a Magyar Tudományos Akadémiától annak kutatóhálózatát, azaz az MTA vagyonát ellentételezés nélkül az államra ruházták át. Hiller hangsúlyozta, nem igaz, hogy a vagyon egyébként is az államé lett volna. Az állami támogatás központi szerepet játszott az Akadémia működésében, de mint kiemelte, az MTA vagyonának egy jelentős része magánszemélyek felajánlásaiból, ajándékaiból származik.

A törvénymódosítás ellen hónapokig hadakozott a Magyar Tudományos Akadémia, amelytől Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére végül elvették az akadémiai kutatóhálózatot, szemben az akadémikusok akaratával és Palkovics korábbi ígéretével.