Felkerült a kormányportálra a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvénymódosítás tervezete, a javaslat a műanyag zacskók esetében a jelenlegi tömegalapú termékdíjtételek helyett egy differenciált mértékű, darab alapú díjtétel alkalmazását vezeti be. Emelkedik a nagyon könnyű műanyag zacskók és a könnyű műanyag zacskók díjtétele 2019 januártól: előbbi után 5 forintot kell fizetni darabonként, utóbbiért már 20 forintot. Ezek a gyakorlatban jellemzően a boltokban található letéphető zacskók és a csíkos szatyrok. Míg a bevásárló műanyag zacskó termékdíja 38 forint lesz az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tervezete szerint.

A minisztériumi indoklás szerint a darab alapú díjtétel a mennyiségi adatok pontosságának növelése mellett kedvezően befolyásolja a vásárlók tudatos döntését, mert a vásárló az egy zacskóra vonatkozó fizetendő árat tudja azonnal érzékelni és értékelni. Az egyszer használatos műanyag pohár, edények termékdíj tételét 57 forint/kilogrammról 1900 forint/kilogrammra növeli a jogszabály. Ezzel egy időben az egyéb műanyag termékek termékköre kibővül az egyszer használatos műanyag evőeszközök (kanál, villa, kés), keverőpálca, szívószál termékekkel, amelyekre szintén 1900 forint/kilogramm díjtétel vonatkozik. Hosszú távon pedig teljesen betiltanák a műanyagzacskók forgalmazását.

Nyomás a kereskedőkön

Magyarországon évente több mint 80 darab műanyag zacskót használnak el fejenként, amelyek jelentős része egy használat után azonnal hulladékká válik. A műanyaghulladékok jelentős része hasznosítás helyett lerakóba kerül, még rosszabb esetben a környezetet szennyezi. A természetbe kikerülő műanyag nem csak az állatfajok elpusztulása miatt jelent óriási kárt, de a műanyagok bekerülnek a táplálékláncba, végső soron az élelmiszerekbe és az ivóvízbe is.

Mivel a műanyag zacskókra darabszámon alapuló termékdíjat kell fizetni, ez a kereskedőket jobban ösztönözheti arra, hogy ezeket a zacskókat más termékekkel helyettesítsék. Az intézkedés hatására a vásárlók is a hulladékszegényebb csomagolási, tárolási megoldásokat részesíthetnék előnyben - jelezte korábban a minisztérium.

"Az egyszer használatos nejlonszatyrok a szimbólumai lettek egy pazarló világnak, percenként egy teherautónyi műanyag szemét kerül csak az óceánokba, és akár 400 évbe is telhet, míg egy ilyen zacskó teljesen lebomlik" - mondta a ma.hu-nak Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse. Szerinte ezek először aprózódnak, bekerülnek az élővizekbe, a Duna, Tisza és más folyóik is már mikroműanyag-szemcsékkel szennyezettek, megtalálhatók ezek a szemcsék már a csapvízben, a palackozott vizekben is. A kormányzat a zacskók további visszaszorulását és plusz költségvetési bevételt is remél a változtatástól.

Fotó: Földi D. Attila