Az első negyedévben 2,5 százalékkal nőttek a beruházások 2020 első negyedéhez mérten, ami rendkívül jó eredmény annak ismeretében, hogy eközben a GDP még 2,3 százalékkal csökkent - írja a Népszava. A KSH számaiból kiderül, hogy jellemzően a külföldi tulajdonú cégeknél csökkent a beruházások értéke, míg a lakosság a kedvezményes lakásfelújítási programokon keresztül, valamint a költségvetési szervek a kormányzati költekezések révén jelentősen emelték beruházási kiadásaikat.

A kormánynak épp ez volt a célja: nem a rászorulók kieső jövedelmét pótolta, hogy ezzel stabilizálja a fogyasztást, hanem támogatásokkal a beruházásokat növelte. "A KSH megjegyezte, hogy mindeközben az önkormányzati beruházások jelentősen visszaestek, erre az a magyarázat, hogy a településeket a kormány extra elvonásokkal sújtotta a válság okán."

A beruházásokon belül a teljesítményérték 53 százalékát képviselő építési beruházások egy százalékponttal csökkentek, ugyanakkor, a 46 százalékot kitevő gép- és berendezésberuházásoké hét százalékkal nőtt, ami abból a szempontból kedvezőnek mondható, hogy a gépberuházásoktól remélhető hosszú távú növekedés.