Látható, hogy már a közösségi terjedés a jellemző - mondta Müller Cecília. Alapvető szabálynak nevezze, hogy az emberek bárhová csak egészségesen menjenek. Arra kérte az időseket, hogy magukra is vigyázzanak. Kerüljék a zsúfolt helyeket; ha korán vásárolnak be, már sokat tettek a saját érdekükben.

A szabályok azért szükségesek, hogy ne kelljen további korlátozásokat bevezetni. "Nagyon szeretnénk elkerülni" a szigorításokat - jelentette ki az országos tisztifőorvos. Hozzátette: mindenki élni akarja a megszokott életét. Ugyanakkor megjegyezte, hogy természetesen létezik egy eljárásrend, vannak tervek különböző esetekre.

Szerinte érdemes sokat tartózkodni a szabadban, a sportolás jót tesz. Ugyanakkor azt mondta, hogy a romló időjárás miatt az emberek fokozottan "beszorulnak" a szűk terekbe, ezért komolyan kell venni a maszk használatát. Hétvégén többen el tudnak menni moziba, szórakozóhelyre, üzletbe. Ahol nem tartható a másfél méteres távolság, fontos a maszkhasználat, amelyet sok helyen jogszabály is előír. Müller Cecília közölte, hogy a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, amely a pandémia felszálló ágában van.