Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Összesen bruttó 313 millió forint értékű „extra juttatást” osztottak szét a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársai között tavaly augusztus és 2022 áprilisa között – derült ki a szervezet közérdekű adatigénylésre adott válaszaiból.

Úgynevezett motivációs elismerést 483-an kaptak a szervezeten belül 269 millió forint értékben, azaz átlagosan fejenként körülbelül bruttó 550 ezer forint jutott mindenkinek.

Az eloszlás azonban nem volt egyenletes, Müller Cecília országos tiszti főorvosnak például bruttó 3,6 millió forintot ítéltek meg, míg a két helyettesének összesen bruttó 5,8 millió forintot - írta az rtl.hu.

Az NNK jelenlegi létszáma ráadásul – a tájékoztatás szerint – 824 fő, akiknek valószínűleg meg kellett elégedniük a karácsonyi ajándékkal, amely egy 16 853 forint értékű csomag volt, ezt összesen 853-an kapták meg. Erre összesen valamivel több mint 14 millió forintot költöttek.

Az országos tiszti főorvos a koronavírus kirobbanása, azaz 2020 márciusa és 2021 júliusa óta 6 millió forintos motivációs elismerést vihetett haza, így az azóta kapott extra pénzzel együtt már 9,6 millió forinttal ismerték el a munkáját a szerződésében rögzített juttatásokon felül.

Helyettesei tavaly nyárig 12,1 millió forintot kaptak, azaz a járvány kezdete óta mostanáig ketten csaknem 18 millió forinton osztoztak.

Az NNK válaszában nem tért ki arra, pontosan milyen feltételeknek kellett teljesülniük Müller Cecília és helyettesei esetében ahhoz, hogy jogosultak legyenek az extra juttatásra. Orbán Viktor kormányfő mindenesetre 2020 szeptemberében, a koronavírus-járvány második hullámának elején azt mondta:

Én a halálozások számát nézem elsősorban. Tehát a védekezés sikerét Magyarország emberéletekben méri. És én azt látom, hogy ott az első csatát megnyertük. Akkor valóban kevés áldozata volt a koronavírusnak, azóta viszont drasztikusan romlottak az arányok, mára pedig – a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint – százezer lakosra vetítve Magyarországon volt a negyedik legtöbb áldozata járványnak - emlékeztet a portál.