Váratlanul érte a szakszervezeteket és a munkaadókat az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) bejelentése egy új munkaerőpiaci program azonnali elindításáról - írja a Népszava. Ennek keretében az alacsony iskolai végzettségű és a 25 évnél fiatalabb álláskeresőt legalább 5 hónapig foglalkoztatni kell, amihez teljes munkaidőben havonta a bérköltség - a bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó - 50 százalékára rúgó, de legfeljebb 100 ezer forint támogatást nyújtanak.

A közleményből rendelkezésre álló információk alapján a támogatás újabb elbocsátásokhoz vezethet - mondta a napilapnak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Az érintett, alacsony iskolázottságú munkavállalói csoport ugyanis nem rendelkezik speciális szaktudással, ezért könnyen lecserélhető. Félő, hogy a munkaadók elbocsátják majd ezen dolgozóikat, hogy helyettük olcsóbban, állami támogatással vehessenek fel másokat. A támogatási összeg a fiatal álláskeresők közül inkább az alacsony iskolai végzettségűek elhelyezkedését segítheti.

A nyár végén kifutott részmunkaidős bértámogatási programot - a német Kurzarbeit magyarosított változatát, amelyben a részmunkaidőben foglalkoztatottak kiesett munkaidejére járó bér 70 százalékát pótolta ki az állam - nem hosszabbították meg. A kormány illetékesei a nyár végére lecsökkent pályázati kérelmekre hivatkoztak. Ugyanakkor a járvány második hulláma őszre érkezett meg, így a cégeknek nyár végén még nem feltétlen volt okuk igényelni a támogatást.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke úgy tudja: egy a Kurzarbeit folytatásáról szóló javaslaton már dolgoznak a kormányon belül. Csakhogy szerinte túl lassan. A korábbiakból kiindulva úgy gondolja, hogy az új támogatás feltétele lesz a létszámbővítés, ezért nem fordulhat majd elő, hogy a cégek korábbi alkalmazottaikat cserélik le olcsóbb, államilag támogatott munkanélküliekre. Rolek szerint a szerdán bejelentett támogatás lehetne bőkezűbb, de elsősorban a meglévő munkahelyeket kellene megtartani, amihez vissza kell hozni a Kurzarbeit programot.