A legnagyobb hiba egy-két betelepülő multi közvetlen munkaerőigényeinek a kielégítésére koncentrálni - fogalmazott Boda György, a BCE egyetemi docense a közgazdász-vándorgyűlésén, Nyíregyházán a Portfolio.hu beszámolója szerint.

A szakértő szerint el kell dönteni, hogy összeszerelő ország szeretnénk lenni, vagy egy fejlett társadalom. Az előbbihez ugyanis elég az alacsony képzettségi szint, az utóbbihoz azonban komoly változások kellenek.

Egy olyan országban, amelyik élre szeretne törni, annak több kell annál, minthogy néhány multi igényéhez szabja az oktatást és a munkapiacát - emelte ki Boda, aki szerint egyelőre éppen csak tartani tudjuk a lépést a régióval.

Boda György az előadásában bemutatta a közepes fejlettség/jövedelem csapdáját, kiemelve: a gyártás hozzáadott értéke alacsony, miközben Magyarország egyre inkább a gyártásra koncentrál. A lényeg: akkor lehetne kitörni a közepes jövedelem csapdájából, ha nem a gyártásra koncentrálnánk. Innét képzéssel lehet kitörni - vélekedett Boda, aki szerint Magyarország az Ipar 4.0. küszöbén a legsebezhetőbb helyzetben lehet a gyártás előtérbe helyezése miatt, vagyis "önként sétálunk bele a csapdába".

Még február végén beszélt arról Matolcsy György, az MNB  elnöke, hogy két út áll a magyar gazdaság előtt: vagy a sok reform, vagy pedig a beragadás a közepes jövedelmű országok csapdájában. Ehhez pedig szerint a két Széll Kálmán tervhez hasonló újabb nekifeszülésre lesz szükség: ez lesz az új versenyképességi fordulat.