Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legtöbb mezőgazdasági munkabalesetet traktorokkal és más önjáró mezőgazdasági gépekkel okozták az elmúlt években - derült ki a munkavédelmi hatóság vizsgálatából.

Pozitívum, hogy a gépkezelők 98 százaléka rendelkezett a szükséges jogosítvánnyal, azonban a gépek üzembe helyezésére, az időszakos vizsgálatok elvégzésére csak a munkáltatók 92 százaléka fordított kellő figyelmet.

Az állattartó telepek 24 százalékának nem volt üzemeltetési utasítása, a munkaadók 27 százaléka pedig egyáltalán nem készített kockázatelemzést. Tekintettel arra, hogy az agrárium az egyik legveszélyesebb ágazat, ez az arány magasnak mondható.

Szintén komoly hiányosságokat tapasztaltak a munkavédelmi oktatások terén: a dolgozók több mint 50 százaléka nem részesült ilyenben. Pozitívum ugyanakkor, hogy védőitalt a legtöbb munkaadó biztosított a nyári melegben.

A vizsgálat kiterjedt az erdészeti cégekre, ahol a mezőgazdasági szektornál sokkal kevesebb szabálytalanságot találtak. A halászati ágazatban szintén jobbak voltak a számok, bár a hatóság megállapította, hogy a vízi járművek csak az emberek 84 százaléka viselt mentőmellényt.

Az agrárszektorban történt munkabalesetek száma és oka
Baleseti okokbalesetek száma
Ütközés, borulás gépekkel7
Ütközés tárgyakkal (például farönk, bála)4
Állatok támadása, rovarcsípés2
Gépekkel való érintkezés2
Fulladás2
Gépekben való beszorulás1
Összesen18
Forrás: PM

A Pénzügyminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) éppen a szektor veszélyessége miatt kampányt indított, amelyben a biztonságos munkavégzés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Részben ennek is köszönhetően 2017-ben a halálos balesetek száma 12-re csökkent az azt megelőző 18-ról. 2018 első háromnegyed évében 9 ember vesztette életét a szektorban. A kirívó esetek közé tartozik többek között, mikor valakit egy tenyészbika öklelt fel, vagy megbokrosodott lovak tapostak halálra. Volt, akit lódarazsak támadtak, de több ember került nagy munkagépek útjába, holott ez minimális odafigyeléssel megelőzhető lehetett volna - mondta Mártfonffy Béla, a NAK Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke.