Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Ermitázs legrangosabbnak tartott Miklós termében nyílik tárlat csaknem hetven Munkácsy festményből. Az Ermitázs a világ második legnagyobb közgyűjteménye a Louvre után. Itt található a világon a legtöbb festmény.

A kiállítás három hónapig tekinthető meg, július második felében zár, ami annyit jelent, hogy az oroszországi futball világbajnokság alatt az orosz művészetkedvelők mellett rengeteg külföldi turista is felkeresheti. Munkácsy kiállítást Magyarországon kívül eddig hat alkalommal rendeztek. Kétszer a Kárpát-medencében, a kárpátaljai Munkácson és a székelyföldi Csíkszeredán, a nagyvilágban pedig négyszer: Bécsben, Pekingben, Sanghajban és Moszkvában.

Szentpétervár nem a végállomás - mondta Pákh Imre műgyűjtő, aki a legtöbb Munkácsy-festményt mondhatja magáénak. Terveink szerint a párizsi Louvre és a New-York-i Metropolitan ad majd otthont a következő két tárlatnak - tette hozzá a tulajdonos. Nem véletlenül esik a választás erre a két városra. Fénykorában Munkácsy Mihály Párizsban alkotott, ahol a társasági élet központi alakja volt, Amerikában pedig rekordáron keltek el képei.

Nem köztudott, de a művészettörténet szerint ő az a festőművész, akinek már az életében a legdrágábban keltek el képei. John Wanamaker amerikai milliárdos és műgyűjtő volt a legnagyobb rajongó és vevő. Jellemző epizód, hogy amikor 1907-ben tűz ütött ki a házában, azt ordította, mindegy, mi veszik oda, csak a Munkácsy képeket mentsék ki. Tiziano, Velázquez és Rembrandt művei lettek a tűz martalékává.

Az Oroszország legnagyobb és leghíresebb múzeumában, a Néva parti Ermitázsban holnaptól kiállított Munkácsy képeket Pákh Imre magángyűjteményéből és a Magyar Nemzeti Galéria kollekciójából válogatták össze. Azon dolgozunk, hogy Munkácsy Mihályt visszaemeljük arra a szintre, ami őt méltán megilleti - nyilatkozta Pákh Imre, akit útban Szentpétervár felé értünk utol.

Varga Zsolt

A kép forrása: Pixabay.