Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi gyakorlatok figyelembevételével kialakított új rendszert elsőként Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vezetik be, majd a finomhangolást követően az egész országra kiterjesztik - nyilatkozta a lapnak Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára.

A helyszínválasztás nem lehet véletlen, ugyanis jövőre a térségben, Debrecenben épül fel a BMW új gyára, amelybe szakképzett munkaerőre lesz szükség. Viszont a térségben bár szabad munkaerő van, épp a kívánt emberállomány hiányozhat.

A foglalkoztatási osztályok átalakításának első lépése egy mintaprogram kialakítása, amely az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA), valamint közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott külső szakmai partner bevonásával valósul meg. A mintaprogram jövő héten indul.

Az államtitkár elmondta, akkor sikeres a rendszer, ha az országos kiterjesztést követően legalább 50 ezer fővel bővül az elsődleges munkaerőpiacon jelen lévők száma a makrogazdasági alappályához képest.

Az új országos rendszerben kiemelt hangsúlyt kapna a munkáltatók igényeinek felmérése, a járási és megyei hivatalok és a vállalkozások közötti hatékony kapcsolattartás kialakítása. Szintén nélkülözhetetlen a potenciális munkavállalók képességeinek felmérése, készségfejlesztése, akár az önéletrajz megírásának elősegítése vagy az állás kiválasztásában a segítségnyújtás.

A megújult működéshez az osztályokon dolgozók munkamódszerének átalakítására is szükség van, felértékelődik az ügyintézők szerepe. Az egységes rendszer fontos eleme a felnőttképzés hatékonyságának növelése, amelyet rövid időtartamú, gyakorlati vállalati oktatás kialakításával lehetne segíteni, figyelembe véve a nemzetközi jó gyakorlatokat.

A fotó forrása: Bay Ismoyo/AFP.