A Vállalkozások munkaerő támogatása programban megítélt összes forrás már meghaladta a 15 milliárd forintot; már több mint 34 ezer regisztrált álláskereső új munkaadója nyújtott be kérelmet, és mintegy 28 ezer új alkalmazott után már meg is ítélték a kormányzati támogatást - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. 

A minisztérium közleménye szerint a vállalkozások munkaerő támogatása 2020 őszétől eredetileg a 25 év alattiak és az alacsony iskolai végzettségűek alkalmazására ösztönözte a foglalkoztatókat. Nyár eleje óta már minden, legalább egy hónapja regisztrált álláskereső felvételéhez igényelhető az állami hozzájárulás. A támogatás mértéke teljes munkaidős foglalkoztatás esetén havonta a bérköltség - vagyis a bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó - fele, de legfeljebb 100 ezer forint lehet. A munkaadók fél éven át így összesen akár 600 ezer forintot kaphatnak egy új kolléga felvétele után.

A program bővítésével novembertől elérhető új bértámogatás kifejezetten a szakképzettséggel rendelkező, 30 év alatti álláskeresőket célozza meg. Az első 90 napban a frissen felvettek munkatapasztalat-szerzésének költségeit térítik meg, a folytatásban fél éven át igényelhető a Vállalkozások munkaerő támogatása is. Egy szakképzett fiatal munkába állását összesen több mint 1,9 millió forintnyi munkáltatói kiadás átvállalásával könnyítheti meg a kormány. Az első néhány héten 147 ember után kértek összesen több mint 124 millió forint támogatást.

Schanda Tamás közölte, hogy a rendszerváltás óta nem tapasztalt szinten áll a foglalkoztatás, mintegy 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon. Az álláskeresők száma már jócskán a tavaly januári érték alá csökkent, és várhatóan tovább mérséklődik.

A vállalkozások munkaerő támogatási kezdeményezése különösen a keleti országrészben sikeres, a támogatottak tizede Hajdú-Bihar megyei, 9-9 százaléka él Bács-Kiskun vagy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Minden második munkába álló ezekben a megyékben lakik, és az elnyert források fele is itt hasznosul.