Átírnák a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvényt. Az ellenzéki párt hat parlamenti képviselőjének - köztük Schmuck Erzsébet társelnök és Ungár Péter titkár - nevével fémjelzett beadvány szerint  az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát 3-ról 6 hónapra kellene növelni. A folyósítás leghosszabb időtartamát ugyanakkor 9 hónapra emelnék meg.

Az általános indokolás szerint a rendkívüli gazdasági helyzet különleges intézkedéseket követelne meg a legelesettebb, munkájukat a járvány és az annak nyomán kibontakozó gazdasági visszaesés miatt elvesztő társadalmi rétegek számára is. A tömeges krízishelyzetek elkerülése érdekében világszerte alkalmazott közvetlen juttatások, köztük az álláskeresési támogatásokra való jogosultság kiterjesztése azonban a kormánypártok társadalomképével, mint sokszor halljuk, összeegyeztethetetlen.

A koronavírus második hullámának súlyosbodása és a gazdasági visszaesés következtében tartósan csökkenő munkaerőkereslet azonban olyan helyzetet hozott létre, amelyben a kormánypártok ezen elvi megfontolásai minden talajukat elvesztették: a munkájukat elvesztő tömegek jövedelempótlásának hiányában ugyanis a magyar társadalom széles tömegeit fenyegeti egzisztenciális krízis teljesen függetlenül attól, hogy az állam kívánatosnak tartaná, hogy dolgozzanak.

Nem egy túlzó követelés

Magyarországon a munkanélküli ellátás időtartama nemcsak az EU-n, hanem a fejlett világon belül is legrövidebb. Amennyiben a maximális folyósítási időtartamot 9 hónapra hosszabbítanák, azzal is csak a középmezőnybe kerülnénk az unión belül. Összehasonlításképp: Csehországban 5 hónap, Lengyelországban és Szlovákiában 6 hónap, míg például Németországban, Spanyolországban és Dániában 24 hónap a leghosszabb időtartam. 

Az álláskeresési járadék összegének növeléséről azonban nem tesz említést az LMP javaslata, pedig a juttatás messze nem elegendő a megélhetéshez. Jelenleg a támogatásra jogosultak a korábbi bruttó bér havi átlagának 60 százalékát kaphatják meg, azonban a maximálisan adható összeg nem haladhatja meg az aktuális minimálbér napi összegét (a legkisebb bér februártól havi bruttó 167 400 forint).