A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Egyre több hallgató utazik ki európai országokba Erasmus-ösztöndíjjal, hiszen míg korábban ezek előnynek számítottak a munkaerőpiacon, ma már elvárásként jelennek meg − állapította meg Kis Norbert felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős államtitkár az Erasmus 25 konferencián. Magyarország 1997 óta vesz részt az ösztöndíjprogramban, ez idő alatt 35 ezer diák tanult vagy végzett el szakmai gyakorlatot más európai országokban. A program kihasználtsága maximális, nem maradnak üresen ösztöndíjas helyek − mondta Csernus Sándor, a Tempus Közalapítvány elnöke. Az ösztöndíjas hallgatók tapasztalatai alapján a külföldi út önállóságra nevel, a mobilitásban részt vevők nyitottabbá válnak, fejlődnek kommunikációs és együttműködési készségeik, interkulturális kompetenciáik. A kutatásokból az derül ki, a külföldi tapasztalatot szerzett diákok az átlagnál gyorsabban találnak munkát, elégedettebbek annak minőségével, és magasabb fizetést is érnek el.

Erasmus-ösztöndíjjal elsősorban az innovatív, rugalmas gondolkodású fiatalok utaznak külföldre − mondta Csernus. A legnépszerűbb célország Németország, ezt követi Franciaország, Nagy-Britannia, Finnország és Olaszország. A diákok többsége a társadalomtudományok, az üzlet és a jog területén folytat külföldi tanulmányokat, e területeket követik a bölcsészettudomány és a művészetek, majd a mérnök, gyártástechnológia és termelés szakok. A hallgatók jellemzően az alapképzés alatt utaznak el tanulmányi ösztöndíjjal. Nemcsak tanulmányi útra, hanem szakmai gyakorlatra, oktatói és nem oktatási tevékenységet végző felsőoktatásban dolgozóknak kiírt ösztöndíjakra is lehet pályázni.

A szakmai gyakorlatra jelentkezők célja, hogy az európai munkaerő-piaci mobilitást később kihasználják és valamelyik európai országban vállaljanak munkát. Ugyanakkor a hallgatók és külföldön munkát vállalók ezt követően hazatérnek, a volt ösztöndíjasok döntő többsége Magyarországon dolgozik − tette hozzá Csernus. A szakmai gyakorlatra utazók körében kimagaslóan Németország a legnépszerűbb célpont, ezt követi Spanyolország, Nagy-Britannia és Ausztria. A jövőben várhatóan nő az Erasmus-ösztöndíjakra jelentkezők száma, hiszen az államilag támogatott képzésből kiszoruló hallgatók még inkább keresik az ösztöndíjas lehetőségeket − véli Csernus.