Már nagyban zajlik a szőlő betakarítása, a leszedett gyümölcs erjedése során keletkező mustgáz minden évben halálos baleseteket, súlyos mérgezéseket okoz.

Amikor forr a must, az erjedő szőlőből elbomlik a cukor, etil-alkohol és szén-dioxid lesz belőle. Mivel utóbbi körülbelül másfélszer nehezebb a levegőnél, alulról, a padozattól fölfelé halmozódik fel a pincékben és járatokban. Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. A zárt térben összegyűlő mustgáz oxigénhiányos állapotot idéz elő, ami rosszulléthez, szédüléshez, hányingerhez, mentális zavarokhoz vezethet. Az észrevétlenül terjedő szén-dioxid nagyobb koncentrációban cselekvésképtelenné teheti, fulladást okozva halálos veszélybe sodorhatja áldozatait - írja a tárca a Facebookon.

Szellőztetni kell a pincéket

A kockázatok minimalizálása érdekében előzetes szellőztetés és légtér-elemzés nélkül szigorúan tilos lemenni a borospincékbe! A biztonságos munkavégzés érdekében feltétlenül javasolt gázérzékelő riasztókat felszerelni, huzamosabb föld alatt tartózkodás esetén személyi gázkoncentráció mérő készüléket használni.

További védelmet jelenthet a pinceajtó nyitásával egyszerre bekapcsoló, reteszelt mesterséges szellőzőrendszer.

A must forrásának idején javasolt „Figyelem, mustgáz veszély!” feliratot elhelyezni a pince bejáratára.

A korszerű érzékelők semmiképpen nem spórolhatók meg pusztán a gyertyapróbával. A gyertya lángját ugyanis általában csak 14 százalékot elkérő szén-dioxid tartalom oltja ki, miközben már akár a 9 százalékos koncentráció is öt-tíz perc alatt végzetes lehet a pincében tartózkodóra.

Önmagát is bajba sodorhatja, aki megfelelő védelem és óvintézkedések nélkül próbál az összeesett, ájult emberek segítségére sietni. A 112-es központi segélyhívó számon, a helyszín és a megközelítési útvonal pontos megjelölésével kihívott tűzoltók biztonsággal, légzőkészüléket használva tudják kimenteni a mérgezést szenvedetteket.