Továbbra is az élelmiszerárak csökkenését jelzik a világpiaci folyamatok: az orosz búza nagy mennyiségben megjelent a piacokon, ami 17 hónapja nem tapasztalt mélységbe nyomja az árakat – írta a Bloomberg.

A chicagói tőzsdén zsinórban ötödik hónapja esnek a gabonaárak, ezzel az elmúlt két évtized leghosszabb ideje tartó árcsökkenését tapasztalhatják a befektetők.

Ha a folyamat tovább folytatódik, akkor a búza világpiaci ára jóval az orosz-ukrán háború előtti szintre eshet.

Ez a folyamat kedvezően hat a világszerte tapasztalható élelmiszerinflációra. A globális árváltozással kapcsolatos legfrissebb adatokat várhatóan pénteken teszi közzé az ENSZ. A várakozások szerint a 2021 szeptemberi árak alá csökkenhet a FAO globális élelmiszerár-indexe.

A spekulánsok kezében az élelmiszerek ára

A világpiaci árak csökkenését egyrészt az orosz búza exportja segíti, másrészt az idei terméskilátásokkal kapcsolatos befektetői spekulációk.

A legfrissebb jelentések szerint az Egyesült Államokban és Európa legfontosabb exportáló országaiban is több búzát vetettek ősszel a gazdálkodók, így jóval nagyobb mennyiség teremhet. Ez az előrejelzés pedig az árupiacokon leszorítja az árakat.

A gabonamegállapodás még közbeszólhat

A világpiaci árakra érdemben hatással lehet, hogy sikerül-e meghosszabbítani a március 19-én lejáró orosz-ukrán gabonamegállapodást. Oroszország és Ukrajna Törökország és az ENSZ közvetítésével tavaly júliusban állapodott meg arról, hogy az ukrán mezőgazdasági alapanyagok tengeri szállítását Moszkva nem akadályozza meg. Az ukrán szállítóhajók biztonságos tengeri folyosókon hagyhatják el a terménnyel a fekete-tengeri kikötőket. Cserébe a nemzetközi közösség lehetővé teszi az orosz gabonafélék és műtrágya nemzetközi piacra jutását.

Az egyezményt novemberben már egyszer meghosszabbították, most viszont újabb tárgyalások elé néznek a hadban álló felek, mivel Oroszország nincs megelégedve az egyezménnyel.

A gabonafolyosó felügyeletére létrehozott Közös Koordinációs Központ friss adatai szerint

hétfő reggelig a három ukrajnai kikötőből exportált gabona és egyéb mezőgazdasági termékek teljes mennyisége elérte a 22,3 millió tonnát, ami összesen 1524 fuvart jelentett.

A gabonaegyezmény meghosszabbítása a világpiaci árak további csökkenése miatt létfontosságú, amelyet jól jelez, hogy a háború kitörése után egekbe szökő alapanyagok árának konszolidációja az egyezmény aláírásával vette kezdetét.

A magyar üzletekben is mérséklődniük kell az áraknak

Rövidesen a hazai fogyasztói árakban is meg kell jelennie a világpiaci árak mérséklődésének. Nemcsak a gabona globális ára csökken, de

  • a tejtermékek, 
  • a baromfihús 
  • és a tojás ára is mérséklődik.

Az árak csökkentése a hazai kiskereskedelmi láncoknak is érdeke. Egyrészt azért, mert folyamatban van a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata, amelyben a hatóság az üzletláncok árpolitikáját ellenőrzi. Ez a vizsgálat választ adhat arra, eltúlozták-e a láncok az áremeléseket.

A vizsgálat ezért fogyasztók számára is kiemelten fontos, mivel korábban többször is felmerült, hogy az áremelések mértéke eltúlzott volt, és az ársapkákra hivatkozva több termék és termékcsoport esetén túlárazás történhetett.

Elkerülhetetlen, hogy rövidesen érezhetően csökkenjen az élelmiszerek ára
Elkerülhetetlen, hogy rövidesen érezhetően csökkenjen az élelmiszerek ára

Másrészt azért is közös fogyasztói és kereskedői érdek az árak mérséklése, mert januárban érdemben visszaesett a kiskereskedelmi forgalom, noha a láncok bevétele az árak emelkedése miatt nem esett vissza.

Magyarországon nőttek legjobban az élelmiszerárak

Az Európai Unió tagországainál jóval magasabb, rekord hazai áremelkedés hatására egyes élelmiszerek ára megközelítette, sőt, több esetben el is érhette európai átlagárakat. Ennek oka részben a hazai termelői és felvásárlási árak jelentős emelkedése, részben pedig az áruházláncok árpolitikája.

Januárban már nem nőtt tovább a tejtermékek, a tojás és a baromfihús felvásárlási és feldolgozói átlagára. Több termék termelői ára ráadásul valamivel már alacsonyabb volt januárban, noha a változás nem jelentős, egyelőre 1-2 százalékos.

A világpiaci folyamatok ugyanakkor már előrevetítik a további árcsökkenést, a legfrissebb információk pedig nem zárják ki egy meredekebb árcsökkenés lehetőségét sem.

Erre lehet következtetni a gabonafélék árának elmúlt hónapokban elkezdődött egyenletes csökkenéséből, amely a takarmányozási költségek csökkenését, így végső soron a termelői és fogyasztói árak mérséklésének lehetőségét vetíti előre.