Munkahelyük megvédése érdekében bértámogatásban részesülnek a kfi- szektor munkavállalói ,a támogatást ezért többek között mérnökök, kutatók, informatikusok, magasan képzett szakemberek után kaphatják a vállalkozások. A támogatás kiterjed minden nem költségvetési szerv munkáltatóra, ahol kutatást, fejlesztést végeznek - jelentette be nemrég az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az érintett vállalkozások részére az állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal támogatást nyújtja a támogatást.

• A kutatás-fejlesztést végző vállalkozások által igényelt támogatás többnyire 5-50 millió forint között lesz.
• A támogatásra jelentkező cégek száma nem éri el az 5 ezret.
• Várhatóan 100 milliárd forint forrást fog igényelni a kormány részéről - derül ki a Via Credit elemzéséből.

A KSH legutóbbi 2018-as felmérése alapján - a 2019-es adatok várhatóan hasonlóan alakulnak - alapján mintegy 33 ezer K+F munkavállaló dolgozott 2 ezer megkérdezett vállalkozásnál. Ez átlagban 16 fő K+F személyzetet jelent cégenként. A KSH által megkérdezett cégek adatai ugyan titkosak, de feltételezhető, hogy,

zömében nagyobb vállalatok tartoznak az érintett körbe

A valóságban persze ennél sokkal nagyobb számról beszélhetünk, különösen, ha ezért cserébe 956 ezer forintot lehet igényelni emberenként. A statisztika jó reprezentálja viszont, hogy a K+F tevékenységüket önzetlenül bevalló cégek esetében körülbelül 16 munkavállaló foglalkozik kutatás fejlesztéssel.

Fontos információk egyebek között, hogy

• a támogatás 2020. április 15-től igényelhető a vészhelyzet megszűntetését követő egy hónapig;
• más pályázati támogatással halmozható 80 százalékos támogatási mértékig, de továbbra is kizárva a munkahelyteremtő, munkahelymegtartó támogatások;
• fejenként maximum 318 920 forint kérhető, azaz 3 hónapra 956.760 forint
• 670.000 Ft bruttó bér felett a támogatás nem nő, alatta pedig arányosan csökken;

Mit vállal a támogatásért cserébe a vállalkozás?

• megtartja a támogatott idő (3 hónap) alatt a teljes céges átlagos statisztikai létszámát, amit a kérelem benyújtása előtti hónaphoz kell viszonyítani;
• akikre a támogatást kéri, őket ugyanannyi időre továbbfoglalkoztatja (3 hónap);
• akikre a támogatást kéri, azok bére a támogatott időtartamra, illetve a továbbfoglalkoztatás időtartama alatt sem csökken a 2020.03.11-i vészhelyzet kihirdetésének napján érvényes bérük alá.

A rendelkezés apróbetűs részéből a többi közt kiderül, hogy a támogatást igénylő  vállalkozásnak legalább 6 hónapja kell működnie, nem lehet negatív a saját tőkéje (bővebben: nehéz helyzetben lévő vállalkozás), rendezett munkaügyi kapcsolatoknak meg kell felelni, továbbá nem állhat csőd, felszámolás, megszűnés alatt - emlékeztet a Via Credit.