Az időszakos nyitva tartással, tavasztól őszig működő Városi Tömegközlekedési Múzeum fennállásának jubileumát tavaly olyan fejlesztésekkel ünnepelték amelyek az idei szezonban is megörvendeztethetik látogatókat – olvasható a BKV meghívójában. 

A BKV múltját megörökítő új vizuális és információs anyag mellett egy új villamosszimulátor is bekerült a BKV-múzeumba.

A kiállítás az idén 150 éves Budapest közösségi közlekedésének történetén kalauzolja végig a látogatókat – a kezdetektől egészen napjainkig.

A főváros arculatát a hetvenes-nyolcvanas években meghatározó BKV-s Ikarusokon, Ganz-villamosokon kívül olyan különleges közlekedési eszközök múltjába is bepillantást engednek, mint a Sikló vagy a Libegő. Az metrófelújítás apropóján látogatóinknak érdekes lehet megismerni a fél évszázados metróközlekedés múltját is.

A megújult kiállítás képi világát és információgazdagságát természetesen továbbra is

a nosztalgiát ébresztő századfordulós, békebeli villamosok és egyéb patinás közlekedési eszközök egészítik ki, amelyeket az ipari műemléknek számító, 1914-ben épült BHÉV-kocsiszínben állítottunk ki

– írják.

A muzeális gyűjtemény udvari, szabadtéri sinein megtalálhatók a BHÉV egykori járművei is, vagy éppen más, olyan unikumnak számító ipartörténeti emlék, mint a Ganz-Hunslet metrószerelvény motorkocsijának prototípusa, a pécsi pótkocsiból épített sínhálózatmérő, vagy a Mukiból épített síncsiszoló.

Kép: BKV Zrt.

A múzeum a szentendrei HÉV végállomásán található, a Volán pályaudvar mellett. Április 1-től október 31-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között látogatható.