Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Összesen 650 pszichiáter, a szükséges fele dolgozik az országban, a szakápolók száma sem több 700-nál, így a tízezer lakosra jutó pszichiátriai szakszemélyzet terén kazahsztáni szinten vagyunk - hangzott el a Magyar Pszichiátriai Társaság és a NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés közös háttérbeszélgetésén, amelyet a mentális betegek veszélyességéről rendeztek a Szent János Kórházban. A pszichiátriai ellátás színvonala azután a tragédia kapcsán került újból előtérbe, amelynél egy kórházból kikerült hajléktalan szkizofrén férfi villamos alá lökött egy idős asszonyt Budapesten, aki életét vesztette.

Az eset kapcsán újra szóba került, vajon az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI, "Lipót") újranyitásával elkerülhetnénk-e a hasonló eseteket, illetve mennyire veszélyesek a mentális betegek. A szakértők egyöntetűen hangsúlyozták, a mentális betegséggel élők nem veszélyesebbek az átlagpopulációnál, az agresszió nem pszichiátriai ügy, s mindössze két-három, egyébként keveseket érintő kórképnél nagyobb az agresszív cselekmények esélye. A pontos ismeretekre azért is szükség van, mert az eset kiváltotta stigmatizáció új áldozata egy tünetmentes mentális beteg fiatal, akit betegségére hivatkozva tettek ki egy gimnáziumból.

Évente egy eset jut 14 millió lakosra

Bár a felnőtt lakosság több mint 25 százalékánál élete folyamán legalább egy pszichiátriai betegség jelentkezik, a számos pszichiátriai zavar közül csak a lakosság 2-3 százalékánál megjelenő néhány kórkép hordozza magában potenciálisan az agresszív cselekmények lehetőségét. Közülük csak minden századik beteg agresszív, ezen belül szintén csupán minden századik beteg követ el súlyos, életellenes bűncselekményt. Az estek többségében ilyenkor a családtag, vagy közeli ismerős ellen irányul az agresszió - ismertette a statisztikákat Rihmer Zoltán, a Semmelweis Egyetem pszichiáter professzora.

Az összes gyilkosság 2 százalékáért felelősek szkizofréniás betegek, igaz, az idegeneket ok nélkül meggyilkolók között ennél nagyobb arányban találjuk őket, de még így is 14 millió emberre jut egy ilyen eset évente - tette hozzá Németh Attila, a Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) főigazgatója. Az elkövetők jellegzetesen férfiak, pszichózisban szenvednek, hajléktalanok és korábban már volt agresszív cselekedetük. Németh kifejtette, együtt kell élni azzal, hogy az ilyen esetek soha nem zárhatók kis sehol, a kivédésük is lehetetlen, különösképpen azért, mert az esetek felében a  betegség kitörésekor történnek. Mint kiemelte, már 2010-ben figyelmeztették a döntéshozókat: a hajléktalanoknak nincs megoldva a pszichiátriai ellátása, ezért számukra külön fekvőbeteg ellátó részleg létrehozását javasolták.

Hiányzik a jogi szabályozás

Németh Attila rámutatott, jelenleg a nem önkéntes kezelések közül csak a kórházi felvételnek van törvényi háttere, az ambuláns ellátásból ez nagyon hiányzik. Óriási az orvos és szakápoló hiány, a jelenlegi 650 pszichiáter kétszeresére lenne szükség.

A depressziós betegek egyharmada orvoshoz se kerül, a kényszer- és szorongásos betegségeknél a betegség kezdetétől számítva hét év telik el a diagnózisig, kilenc a terápiáig. Az OPNI bezárásával az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) statisztikái szerint 86, a gyógyszerfogyasztási adatok szerint több száz szkizofrén beteg esett ki az ellátásból, a budai drogambulancia megszüntetése az enyhe drogoktól függők alól teljesen kihúzta az ellátást.

Vizi János az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet professzora is a nagyon sok jogbizonytalanságot, a kötelező ambuláns ellátás 8-10 éve sürgetett, máig hiányzó jogi szabályozását említette. Mint fogalmazott, segítség és támogatás központú közösségi ellátásra van szükség, nem az OPNI újranyitására. Emellett szükséges az emelt fokozatú biztonsági osztály is természetesen, ma ilyen civil intézmény nincs, csak az  Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) található.

Bárki, bármikor érintett lehet

Harangozó Judit pszichiáter, a NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés vezetője kifejtette, a mentális problémák tömegesen érintik a lakosságot, a 21. század legnagyobb kihívása a depresszió, a szorongás, az alkohol és drogfüggőség, ráadásul sokkal kevesebben kapnak kezelést közülük, mint ahány betegnek szüksége lenne rá. Nagy kihívás ezeknek a betegeknek az elérése, amihez bizalom is kell, valamint őszinte és nyílt párbeszéd a közösséggel is.

Harangozó Judit  szerint a szakma egyetért abban, hogy az alapellátást meg kell erősíteni, s a leggyakoribb gondokat ezen a szinten kell megoldani. A nehéz betegeket speciális ambulanciákon lehet ellátni, a súlyosabb, krónikus gondozást igénylő betegeknél pedig a közösségi ellátásra kell hangsúlyt helyezni. Forrásokat, képzést kell biztosítani az olyan könnyen elérhető, (alacsony küszöbű) gyors beavatkozásokat lehetővé tévő ellátásokra, amelyek során például akár a "Moszkva téren az óra alatt " is lehet beszélgetni a pácienssel - fogalmazott. Mint hozzátette, Ma Magyarországon nagyon kevés beteg kapja meg a szükséges ellátást.

Sokfelől jött a csapás

Rihmer Zoltán cáfolta azt a köztudatban lévő feltételezést, hogy az combinós gyilkossághoz hasonló cselekedetek száma az OPNI bezárása óta nőtt volna, ezen az alapon szerinte felesleges az újranyitást követelni. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a Lipót 600 ágyának a megszüntetése nem az egyetlen csapás volt a pszichiátriára, mert az ágyak száma országosan is 25 százalékkal csökkent, az ambuláns ellátás finanszírozását pedig lefelezték, ahelyett, hogy emelték volna.

Kurimay Tamás professzor, a Szent János kórház pszichiátriai osztálya és a szakmai kollégium vezetője a háziorvosokat tartja a mentális ellátás nagyon fontos pillérének. A háziorvosi rendszert és képzést ebbe az iárnyba is erősíteni kell hangsúlyozta, az elképzelések megvannak, csak a finanszírozás hiányzik hozzá - fogalmazott. Ennek kapcsán megemlítette, szükségesnek tartja a pszichoterápia finanszírozását. Mint megjegyezte, az ambuláns ellátás fejlesztését a szakemberhiány is indokolja. A szakmai kollégium vezetője elmondta, a szakmai ajánlásokat a kollégium ülésén Zombor Gábor egészségügyi államtitkárnak is ismertették.