Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent határozat egy januári határozatot módosít. Abban 3 milliárd forint szerepelt a Kormányzati Személyügyi Döntéstámogató Rendszer kialakítására. Ennek a helyére lép a Külgazdasági és Külügyminisztérium humánerőforrás gazdálkodásának megújítása és működési környezetének fejlesztése, 2,9 milliárd forintos kerettel.

A projekt keretében átalakítják a tárca humánerőforrás gazdálkodását és a belső szakmai képzési rendszerét, valamint az ehhez kapcsolódó működési környezetet. Létrehozzák a külképviseleti működést támogató, stratégiai szemléletű emberi erőforrás-gazdálkodási rendszert. A projekt célja a külügyi igazgatást és a külképviseleteket érintő személyügyi folyamatok rendszerszintű megújítása, valamint a tartós külszolgálat intézményére vonatkozó szabályozási rendszer felülvizsgálata. A szervezeti tudásbázis megerősítésére, valamint a korszerű ágazati tudásmenedzsment-rendszer kialakítására létrehozzák a Külügyi és Külgazdasági Tudásközpontot.

Nagy gond lehet az utánpótlás

A januári határozatában a kormány 1,5 milliárd forintot irányzott elő az új közszolgálati életpályához kapcsolódó személyzeti utánpótlásra. Ebből lett - immár a versenyképes közszolgálat személyzeti utánpótlásának stratégiai támogatása címmel - 6,5 milliárd forint. Az indoklásból: "A demográfiai előrejelzések alapján az elkövetkező évtizedben továbbra is számolni kell azzal, hogy utánpótlási nehézségek merülnek fel a közszolgálatban. Ez egyrészt a személyi állomány nyugdíjazásának még mindig magas arányára, másrészt a közszolgálat alacsony munkaerő-piaci versenyképességére vezethető vissza. Emiatt nem biztosított a modern szolgáltató állam működtetéséhez szükséges mennyiségű és megfelelő szakmai felkészültségű munkaerő utánpótlása.

Ezért a feladatellátáshoz szükséges megfelelő emberi erőforrás kapacitás tartós hiányát megelőző intézkedések megtétele indokolt. Ennek érdekében a projekt célja egyrészt növelni a közszolgálati életpálya vonzerejét, elősegíteni a pályára kerülők beilleszkedését, valamint megtartani a professzionális munkaerőt, másrészt mindehhez kialakítani egy támogató, stratégiai alapú integrált emberi erőforrás-gazdálkodási rendszert."

Újabb 8 milliárd adatbázisra

Végül a határozatban szerepel az integrált közhiteles víziközmű adatbázis létrehozása is 8 milliárd forintból. Az adatbázis lehetővé teszi, hogy a jövőben az ország összes településéről és víziközmű-rendszeréréről naprakész információk álljanak - központilag - rendelkezésre. Ezt használják a víziközmű-szolgáltatási engedélyek kiadásához, a felügyeleti és ellenőrzési hatósági feladatokhoz, továbbá a finanszírozás-tervezéshez is.

Mindhárom projekt a Közszolgáltatás Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) része, a projektek megvalósításához csak az érintett minisztériumok és szerveik nyújthatnak be támogatási kérelmet.

Kép: Kép forrás: MTVA