Az állatok legtöbbje német juhász, de akad közöttük labrador retriver, belga juhász, jagd terrier, patterdale terrier, illetve néhány keverék is tagja az állománynak.

Az átlagosan négy-öt éves ebek nagyjából felének széles körű tudása van, ezek a kutyák úgynevezett duál képzettségűek. Ez azt jelenti, hogy cigaretta és kábítószer keresésére is kiképezték őket. Rajtuk kívül van a szervezetben cigarettakereső és kábítószer-kereső kutya is, ahogyan járőr képzettségű állatot is tart a NAV - írta a lap.

A szolgálati kutya tartásához az adóhivatal minden szükséges feltételt, így például tápot, pórázt, korszerű kennelt, kutyaházat és kutyaszállító szolgálati autót is garantál. Utóbbiból vásárolna most a szervezet majdnem egy tucatnyit.

A kiírás szerint kilenc, plusz opciós módon még egy kutyaszállító járműre írt ki közbeszerzést nemrégiben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A szervezet azonos típusú és teljesen új haszonjárműveket szeretne venni. Az autók kialakítása nem mindennapos: a hátsó ajtón nem lehet szélvédő, emellett az ajtónak kétszárnyúnak kell lennie úgy, hogy a szárnyak kifelé nyíljanak. Az előírás nyilván a kutyák könnyebb szállítását segíti.

A szolgálati ebek közreműködését egyébként számokban is ki lehet fejezni. A cigarettakereső kutyák az utóbbi időszakban több száz millió forint értékű illegális árura bukkantak. Dohány mellett persze kábítószer is gyakran akad a NAV hálójába. A szolgálati négylábúak segítségével felderített drog értéke is rendre eléri a százmilliós nagyságrendet évente - sorolta Leopold Róbert. Egy-egy kutyára évente körülbelül negyedmillió forintot költ az adóhatóság.

A fotó illusztráció, forrása police.hu.