Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU várhatóan legközelebb a gázembargót veszi elő. Az olajembargó olyan lett volna, mintha atombombát dobtak volna a gazdaságra, a gázembargó viszont olyan lenne, mintha egy hidrogénbombát dobnának le, vagyis egy még nagyobb küzdelem áll a kormányzat előtt - mondta a gazdaságfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az olajembargó az üzemanyagok ársapkáját veszélyeztette, a gázembargó a rezsicsökkentést, emiatt a fűtés és a villanyenergia-ellátás is veszélybe kerülhetne. A gázembargó az egész európai gazdaságot fenyegetné, bevezetése esetén például Németország gazdasága mély recesszióba süllyedne.

Várakozása szerint idén átlagban inkább 10 százalékos, mint alacsonyabb infláció várható, az áremelkedés mértéke jövőre átlagosan 5 százalék lehet. Szavai szerint ezzel "egész jól állunk", tekintve, hogy az eurózóna inflációja 8,1 százalékos volt, ezen belül Németországé 8,6 százalék, Lengyelországé 14 százalékos, Észtországé 20 százalékos.

Itthon az árstopok 5-6 százalékpontot javítanak az infláció szintjén.

A globális gazdaság recessziójától az emelkedő inflációnál is jobban fél a kormány - derült ki az interjúból. A szankciós politika és a háború ugyanis a tárcavezető szerint még a földgáz és a gabona ára estén is okozhat meglepetéseket, ezek még nagyobb sokkba, válságba dönthetik a világot.

A forint-euró árfolyammal kapcsolatban nem említett Nagy Márton számszerű várakozást, de megjegyezte, az most is jobban reagál a brüsszeli szankciókra, mint Magyarország fundamentumaira. Utóbbiak ugyanis rendben vannak és nem indokolják az árfolyammozgásokat, hiszen a növekedés erőteljes, idén 4,9 százalékos lesz a GDP-arányos hiány és jövőre már csak 3,5 százalék - ezek mellett elkötelezte magát a kormányzat, vagyis a költségvetési egyensúly garantált - mondta a tárcavezető az InfoRádióban.