KSH csütörtökön közölte, 2023 májusában 21,5 százalékra csökkent az infláció mértéke éves alapon, ami

a januári tetőhöz képest már több mint 4 százalékpontos csökkentést, a legutóbbi, áprilisi adathoz képest pedig 2,5 százalékpontos mérséklődést jelent.

A miniszter kifejtette, hogy 2020 novembere óta most fordult elő először, hogy az előző hónaphoz képest is csökkent (átlagosan 0,4 százalékkal) az inflációs adat.

Felhívta a figyelmet az élelmiszerinfláció enyhülésére

Nagy Márton külön hangsúlyozta, hogy az élelmiszerinfláció mértéke az éves alapon mért átlaghoz képest jelentősebben, közel 4,5 százalékponttal csökkent az áprilisi adatokhoz képest.

Mindeközben havi alapon az élelmiszerek közül a sajt 2,3, a rizs 1,7, a baromfihús pedig 0,6 százalékkal került kevesebbe, de a háztartási energia esetében is mérséklődés látható, így például a vezetékes gázért 6,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Az infláció elleni harc a kormány egyik nagy vállalása, és bizonyos, hogy az év végére egy számjegyűvé válik a szankciós infláció

– jelentette Nagy Márton.

Ezt a folyamatot erősíti a kiskereskedelemben június 1-én indult kötelező akciózás, valamint a július 1-én induló online árfigyelő rendszer bevezetése is.

Az intézkedéseknek köszönhetően már most is a vásárlók rendelkezésére áll egy 20 termékből álló akciós árú élelmiszerkosár, míg júliustól kezdődően 60 termékkörre vonatkozóan válnak napi szinten megismerhetővé a legkedvezőbb fogyasztói árak. A miniszter kifejtette, hogy az intézkedéseknek köszönhetően a verseny fokozódik, ami egyre inkább visszaszorítja az inflációt – írta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Alig mérséklődött az infláció, máris gyűlnek egy újabb árrobbanás jelei

A vártnál ugyan lassabban, de egyértelműen csökkenő pályára került Magyarországon is az infláció. A világpiaci árak mérséklődése mellett a boltok forgalmának jelentős visszaesése is a mérsékeltebb árszínvonal felé mutat. Júliustól ugyanakkor nem csak az árstop kivezetése hozhat újabb drágulást: ismét egy komolyabb globális inflációs hullám fenyeget, amelyet a cukor világpiaci árának több mint tíz éve nem tapasztalt drágulása okozhat. Bővebben>>>