A gazdaságról fogok beszélni, hiszen gazdasági miniszter vagyok. A jegybankról is tudnék beszélni, de azt most hagyjuk

– mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az MKIK Gazdasági Évnyitóján. 

Előadásában később is előjött a jegybank „kérdésköre”, de leszögezte, hogy nem beszél a jegybankról, mert „megígérte”.

Matolcsy György jegybankelnök kedden ismét kritikával illette a kormány gazdaságpolitikáját. A 2021-es évben negatív gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre a kormány, „eleresztette az egyensúlyt”, és utána jött 2022-ben a háború, a szankciók, a brüsszeli csatározások, de már előtte, 2021-ben elindult a negatív gazdaságpolitikai fordulat – jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank 2021-es üzleti jelentését ismertetve az Országgyűlés szerdai ülésén. „Azt kell mondanunk, hogy 2021-ben tévesztettünk utat, és ezt sajnos folytattuk 2022-ben” – mondta Matolcsy György. Hozzátette, még nem látható, hogy 2023-ban ezt az úttévesztést képesek-e módosítani. 

A jegybankelnök tavaly decemberben is élesen bírálta a kormányt: a Gazdasági Bizottság ülésén akkor elmondta, hogy „szembe kell nézni azzal, hogy a pénzügyi, makrogazdasági mutatók az Európai Unióban az első-második legrosszabb helyen vannak”. Szerinte az idén már a legrosszabb lesz, mert a 15-18 százalék közötti infláció a legmagasabb lesz az Európai Unióban.

Erősíti a kormány és a jegybank közti ellentétet, hogy a szerdai gazdasági évnyitón az MNB-ből ezúttal sem szólal fel senki: Nagy Mártonon kívül Parragh László MKIK-elnök, Varga Mihály pénzügyminiszter, valamint Orbán Viktor miniszterelnök szólal fel. Korábban hagyomány volt, hogy a jegybankelnök is részt vesz az eseményen, azonban Matolcsy György először 2021-ben, majd tavaly sem szólalt fel.