Az idei év eleje nem volt fogható az azt megelőző évek kezdetéhez: a szokásos 0 fok körüli hőmérséklet, esetleg enyhe mínusz helyett tartós hideg lepte meg az országot, voltak olyan települések, ahol hosszú hetekig mínusz 20 fok körüli dermesztő fagy uralkodott.

A tartósan fagyos időjárás kihívást jelentett az energetikai szektornak, így az ALTEO-nak is. "Az idei év izgalmasan kezdődött, az összes tartalékot be kellett vetni, ám jól vizsgáztunk, hiszen a berendezéseink a nagy hidegek alatt hetekig komolyabb hiba és leállás nélkül működtek" - árulta el ifj. Chikán Attila, az ALTEO Group vezérigazgatója. Mint mondta, a nagy hideg több tételen keresztül növelte az energiaárakat, ami nekik is gondot okozott, mivel a megugró energiaigények kiszolgálásához a szokásosnál több és magasabb áron beszerezhető energiahordozóra volt szükség. Ugyanakkor, mivel időjárásfüggő iparágban dolgoznak, készültek erre. Az előrelátó tervezésnek hála az átlaghoz képest

ifj. Chikán Attila: a plusz-mínusz 20 százalékos kilengés még normális

a költségekben még normálisnak számít és ebbe a tartományba az idei év elejének kemény téli időjárása és kiadásai még belefértek.

Öröm az ürümben, hogy az eredményeket javította az előző év októberében indult földgáz-kereskedelmi üzletág, amelynek extra bevételt jelentett a nagy hideg. "Nincsen tövis rózsa nélkül" - kommentálta a kettősséget ifj. Chikán, aki szerint az év eleji zord időjárás tesztnek sem volt rossz. "Ma már túl vagyunk ezen, ahogy a cég viselkedésének elemzésén is az extrém időjárás idején. E tapasztalatok alapján tovább tudtuk csiszolni, javítani a vállalat teljesítményét, például virtuális erőművünk és a villamosenergia-kiskereskedelmi üzletágunk együttműködését, a pénzügyi fedezeti rendszerünket."

A vezérigazgató szerint a napi üzemeltetés szempontjából az év többi időszaka sem hozott leküzdhetetlen akadályokat, "szépen muzsikáltak a hangszerek", még fontosabb azonban, hogy el tudták kezdeni a 2016-os tőzsdére lépés idején megígért fejlesztéseket. "Akkor egy ambiciózus terv keretében 10-15 milliárd forint befektetését ígértük két év alatt, most nagyjából a felénél tartunk ennek. Megvalósult két napenergia-projekt összesen 2,5 milliárd forint értékben Domaszéken és Monoron, ezek összkapacitása eléri a 6 MW-ot.  Ezenfelül volt még Debrecenben egy depóniagázos projektünk, Sopronban pedig a napokban adtunk át egy új kazánt. Az idei év eredményei közül kiemelkedik, hogy 500 millió forintot nyertünk el egy kutatás-fejlesztési projektre, amely az időjárásfüggő energiaforrások hasznosításának tervezhetőbbé tételét szolgálja. Mindezzel együtt a már elkötelezett, elindított vagy már át is adott beruházások értéke négymilliárd forint felett van. Ráadásul sok projektet előkészítettünk, az igazgatóságunk például 10 milliárd forint körüli napos fejlesztés feltételeit hagyta jóvá, néhány projekt szinte már csak az aláírásra vár" - részletezte az idei fejlesztéseket ifj. Chikán Attila.

Ugyancsak az idei év fontos fejezete volt, hogy a tavalyi tőzsdei megjelenés után idén a részvények felaprózásáról döntött az ALTEO - egészen pontosan minden részvényből nyolcat csináltak. "Azt is megígértük a befektetőinknek, hogy folyamatosan építeni fogjuk a tőkepiaci jelenlétünket. Ez viszont nem úgy megy, hogy kimegyek a tőzsdére és hátradőlök, ráhagyva a befektetőkre, hogy elintézzék a dolgokat. Különösen igaz ez Magyarországra, ahol valljuk be őszintén, a reménybeli kisbefektetők nagy része nem azzal kel és fekszik, hogy egyéni vállalati részvényeket vásároljon. Éppen ezért proaktívan kell fellépnünk ahhoz, hogy meglegyen a megfelelő likviditás és növekedjen az árfolyam. Ezért apróztuk fel a papírokat. Korábban előfordult, hogy bejelentettünk egy jó hírt, a befektetők örültek, de nem mozdult az árfolyam, hiszen akinek volt, az csak még jobban ragaszkodott a papírjához. Kis túlzással szinte már a családi ezüst kategóriába kerültünk. A részvények nyolcadolásával viszont sikerült nagyobb forgalmat generálnunk, ami hozzájárult ahhoz, hogy az IPO óta eltelt bő egy évben az árfolyam is mintegy 20 százalékot emelkedett. Ezt mindenképpen sikernek értékeljük."

Merre tovább?

Az ALTEO három fő területen akar növekedni. Az egyik természetesen a napenergia, amivel kapcsolatban a cégvezető elmondta, hogy "Magyarországon ebbe érdemes befektetni, ez jó lehetőség, amit igyekszünk kihasználni", de nem szeretnék elhanyagolni a többi megújuló energiaforrást sem, így továbbra is lesznek például biomassza, vízenergia és depóniagázos projektek is. (Új kötelezettség jön Magyarországon - sokan nem is tudnak róla.)

Az interjú során a KÁT-ot idén felváltó, megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia-átvételi támogatási rendszerről (Metár) is kérdeztük ifj. Chikán Attilát. "Egyelőre nem nagyon lehet értékelni a rendszert. Nyílt titok, hogy a kormányzat addig nem akar a Metárral foglalkozni, amíg a napenergetikai boom le nem cseng. Ennek oka viszonylag egyszerű: bár hatalmas mennyiségű engedélyt adtak be, egyelőre senki sem tudja, ebből mennyi projekt fog valójában megépülni. És csak ezután jöhet a többi technológia. Éppen ezért a Metárt értékelni igazán a 2020-as években lehet majd. Egyelőre azt lehet mondani, hogy alkalmasnak tűnik a rendszer arra, hogy ösztönözze a további befektetéseket."

A második fejlesztendő terület ifj. Chikán szerint a földgáz és virtuális erőművek iparága, erről szól a fentebb említett k+f projekt is. A szabályozóközpontok (a virtuális erőművekről, működésükről bővebben itt írtunk) eddig jellemzően "csak a földgázról szóltak" az ALTEO vezetője szerint, ám június óta - Magyarországon először - van már szélerőmű is a cég virtuális erőművében. Ez fontos lépés volt szerinte, hiszen az ország szempontjából sem mindegy, hogy mihez kezdünk a 2000-es évek közepén épült mintegy 300 MW-nyi szélerőművi kapacitással, amelyek lassan kikerülnek a fix, államilag támogatott árakat alkalmazó kötelező átvételi rendszerből (KÁT). "Ezeknek az erőműveknek még bőven van hasznos élettartamuk, érdemes már most azon gondolkozni, hogy miként tarthatjuk továbbra is rendszerben őket. Ennek egyik eszköze lehet az integrálásuk a virtuális erőművekbe."

A harmadik fő irány az ALTEO számára az akvizíciók folytatása, ifj. Chikán szavai szerint "ez is napirenden van". Ezenfelül a vezérigazgató két olyan területet említett, ahol erősíteni kívánják a szerepüket. Az egyik az ipari energiaszolgáltatások területe. "Itt is haladunk, de nem az a célunk, hogy 30 iparvállalattal kössünk évente szerződést. Legyen csak egy-egy új ügyfelünk minden évben, de az legyen minőségi kapcsolat, ahol tudjuk mélyíteni az együttműködésünket. Éppen ezért ezen a területen is nagyon fontos a meglévő ügyfelekkel kialakított, akár stratégiai szövetség is" - mondta ezzel kapcsolatban a cég vezetője, aki utolsó kiemelendő szektorként a kereskedelmet említette. "A tavaly októberben indult gázkereskedelmi üzletág idén kifejezetten szépen teljesített, részben a nagy hideg miatt. Azt viszont tudni kell, hogy ez a cég fedezetében a többi területnél kisebb szerepet játszik, ahogy a villamosenergia-kereskedelem is. Ezeken az a fontos, hogy kiszámítható jövőkép mentén növekszünk, kiteljesítve a teljes energetikai értékláncot."

"Ha azt nézzük, hogy az ALTEO miből éri el fedezetét, nagyjából ugyanezeket a területeket látjuk. Az ipari szolgáltatás, az energiatermelési üzletág és a megújuló energia kiegyenlítetten teljesít. " - kommentált ifj. Chikán.

És hogy mik a hosszabb távú célok? "Optimalizálni a cégstruktúrát, ezáltal növelni a hatékonyságot. IT-fejlesztéseken is gondolkodunk, a cél, hogy egy németországi színvonalon működő vállalatot működtessünk. Ehhez a korábban említett folyamatos csiszolgatásra is szükség van, amit már csak az ipar állandó változása miatt sem hagyhatunk soha abba" - összegzett ifj. Chikán.

A német hasonlat valószínűleg nem véletlen, hiszen az ALTEO külföldi terjeszkedése egyik első állomásaként éppen Németországot vizsgálja. Energetikai cégként azonban nem könnyű ott megjelenni, bár a piac és a lehetőségek hatalmasak. "A folyamat kicsit lassabban halad, mint szerettem volna, ez nehéz dió. Tudás alapon akarunk kimenni, azaz nem fogunk feltétlenül vásárolni. Azt gondolom, hogy az utóbbi időben sokat tisztult a kép, így jövőre már megalapozott döntést tudunk hozni arról, érdemes-e belevágni ebbe az üzletbe."

A cikk megjelenését az ALTEO Nyrt. támogatta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!