Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A blog végigveszi hogy mire lehet számítani a következő napokban.

Június 14. - Elindult az online-számla 0.15 verziója

Egyszerűbb regisztráció, csoportos adóalanyiság regisztrációjának rendezése, több elsődleges felhasználó beállításának lehetősége, megismételt (javított) adatszolgáltatás elsődleges felhasználó általi jóváhagyása - mindezek bekerültek az új NAV onlineszámla-verzióba.

Június 18. - Elindul a regisztráció az "éles" online számlaadat-szolgáltatásra

Az eddigi teszt NAV regisztrációt követően immár az éles felületen minden jelentésre kötelezett adóalanynak meg kell csinálnia a regisztrációt június 30-ig. A teszt-rendszer és az "éles" rendszer párhuzamosan fut egymás mellett. Az éles regisztráció során megkapott technikai azonosító és adatkulcsok segítségével tokent már lehet igényelni (ezzel tesztelni lehet az adatkapcsolatot), de a számla xml-ket csak július 1-től fogadja be a rendszer.

Június 25. - Elindul a NAV ingyenes online számlázórendszere

Ezen a számlázófelületen olyan vállalkozások tudnak számlát kibocsátani, akik nem rendelkeznek adatszolgáltatásra alkalmas számlázószoftverrel és külső adatszolgáltatási modult sem szereztek be.

Június 29. - Elindul az online számlarendszer 0.16 verziója

Az új verzió lehetővé teszi az előrenyomtatott nyomtatvány (számlatömbök) használatával kibocsátott számlák manuális rögzítését. A jogszabály szerint az adózó kötelezettsége:

 

  • 100 ezer és 499 999 forint áthárított áfa esetén a számlakibocsátástól számítottan 5 naptári napon belül, illetve
  • 500 000 forintot elérő vagy meghaladó áthárított áfa esetén a számlakibocsátástól számítottan 1 naptári napon belül adatot szolgáltatni.

Július 1. 0 óra - Elindul az éles adatszolgáltatás.

 

A NAV nem tervezi sem a szabályozás élesítésének elhalasztását, sem az általános "bírságmentes" időszak bevezetését. Fontos, hogy az adatszolgáltatás magyar idő szerint július 1-jén nulla órakor indul. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a számla kiállítása külföldön történik, akkor - időzónától függően - az adatszolgáltatást akár már helyi idő szerint június 30-án kell elindítani.

Fotó forrása: Unsplash.com.