A következő egy évben a kis- és középvállalkozások (kkv-k) kétharmada kalkulál a cafeteriajuttatások valamelyik formájával, míg egy évvel ezelőtt - az új szabályozás bevezetésekor - ez az arány mindössze 25 százalék volt.

Az erőteljes növekedés hátterében az állhat, hogy a cégek megbarátkoztak az új szabályokkal. A jelenlegi arányt is tovább növelheti, hogy idén az úgynevezett egyes meghatározott juttatások esetében - ilyen a helyi bérlet, az Erzsébet-utalvány vagy az iskolakezdési támogatás - a munkaadói terhek 43,66 százalékról 40,71 százalékra mérséklődtek. Ezzel a munkavállalók is jól járhatnak, hiszen az adott munkáltatói keretből így idén nagyobb összeg juthat a dolgozóknak - véli Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Átalakult a népszerűségi sorrend

A különböző cafeteriaelemek népszerűsége egyaránt nőtt, és jelentősen átrendeződött a korábban megszokott rangsor is. Jelenleg a munkába járás költségtérítése a legnépszerűbb, egy év alatt a harmadik helyről tornázta fel magát az élre, hiszen csaknem ötszörösére (34 százalék) nőtt az ebben gondolkodó cégek aránya.

A legutóbbi felmérés 2018. február 22. - március 9. között volt.

A dobogó második fokán a 100 ezer forintig adómentesen adható készpénz juttatás áll (27 százalék), ami egy évvel ezelőtt még az első helyen szerepelt. Harmadik helyen jelenleg a 13. havi fizetés áll, minden ötödik vállalkozás kívánja ezzel kiegészíteni munkavállalói fizetését. Eközben pedig a sokáig élen álló étkezési Erzsébet-utalvány épphogy lecsúszott a dobogóról (19 százalék).

Számít, hol dolgozik

Nem mindegy azonban, milyen ágazatban és mekkora cégnél dolgozunk. A béren kívüli juttatások gyakorisága a cég méretével párhuzamosan nő: míg a mikrovállalkozások az átlagnál kisebb arányban gondolkodnak cafeteriában (62 százalék), addig a kis- és középvállalkozásoknál ez az arány 72 és 76 százalék.

A különböző ágazatok közül a kereskedelemben 10-ből 6, az ipar és szolgáltató szektorban azonban már 10-ből 7 cég tervez a különböző juttatásokkal. Területileg a Dél-Dunántúlon és Pest megyében dolgozók számíthatnak a leginkább béren kívüli juttatásra a K&H kkv bizalmi index szerint.

A kép forrása: Pixabay