A XXI. századi színvonalú, mindenkinek az egészségügyi adatait tároló rendszer november elsején "csendesen és különösebb fennakadás nélkül" indult el, és ezzel "a mesterséges intelligenciát is a magyar betegek szolgálatába állítottuk".

A rendszer jól működik, és napi 750 ezer patikai adatot dolgoznak fel benne, a jövőben pedig öt évre visszamenően digitalizálják ezeket az információkat - mondta a politikus.

A pénteki határidő után csak azok a gyógyszertárak tudnak elektronikus receptet elszámolni, melyek csatlakoztak az EESZT-hez. Mindez azt jelenti, hogy minden Magyarországon keletkezett, beváltott recept felkerül a rendszerbe, így nagyon pontos és átfogó képet kaphatnak az orvosok és a betegek is a gyógyszerezésről, ennek révén korábban nem ismert biztonságot és a terápiás lehetőségek sokszínűségét adva - fogalmazott Vartus Gergely, a tárca E-health koordinációval kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa az MTI beszámolója szerint.

Egy szerdai háttérbeszélgetésen Vartus már jelezte: a csaknem 3100 patika közül mintegy ötvennel van még "valami teendő", de személyre szabott, szoros támogatást adnak nekik azért, hogy időben megkezdhessék az EESZT használatát.

Címlapkép forrása: Pixabay.