Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány 2010 óta pótolja az egészségügytől a korábbi kormányok által elvett pénzeket, így 2019-ben 647 milliárd forinttal több jut e területre, mint a baloldal által utoljára benyújtott költségvetésben - hangsúlyozta az államtitkár.

Jelentős többlettel számol jövőre egyebek mellett a gyógyító-megelőző kassza, ami elsősorban új gyógyszerek és technológiák bevezetését, az új készítmények elterjesztését jelenti.

Az egészségügyi szakdolgozók további, már korábban ütemezett béremelésére is van pénz a költségbevetésben. Ezen felül jelentős plusz jut a betegszállításra, a gyermekellátásra, illetve az országos népegészségügyi programokra.

A kórházak eladósodásával kapcsolatban azt mondta: céljuk, hogy ne csupán utólagos adósságkonszolidációra, hanem évközbeni forrásbővítésre is legyen majd lehetőség, illetve, hogy egyre kisebb mértékben vagy egyáltalán ne halmozódjanak fel tartozások.

Az új államtitkár a lapnak elmondta: pártolja, hogy növekedjen az ápolók társadalmi elismertsége, hiszen szerinte rendkívül lelkiismeretes és odaadó munkát végeznek, szakmailag pedig nemzetközi szinten is kiemelkedő a felkészültségük.

Ne gondolja senki azt, hogy attól függ az ellátáshoz való hozzáférése, illetve a kezelés minősége, fizet-e hálapénzt - ezt a szemléletváltást viszonylag gyorsan szeretné elérni Nagy Anikó, aki támogatja a hálapénzmentes övezetek elterjedését.

Az egészségügyi szakdolgozók bére átlagosan hatvanöt százalékkal emelkedik 2016 és 2019 között, az idei nyolcszázalékos emelés már megtörtént. A gyermekbaleseti és -sürgősségi ellátás önálló szakmává tétele egyedülálló lesz Európában - ígérte -, s nem utolsósorban minőségi hálózat alakul ezen a területen.

(Képünk illusztráció.)