A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Az elmúlt évben a jegybank egyebek mellett azt javasolta, hogy a kisebb kereskedelmi egységek bankkártya-elfogadását uniós pályázati pénzek felhasználásával támogassák. Ezt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arra hivatkozva nem karolta fel, hogy a kis összegű támogatásokkal közel megegyező lenne a pályázat elbírálásához kapcsolódó bürokratikus költség, s így a pályázat nem lenne elég hatékony.

Lapunk információi szerint ugyanakkor a MasterCard − amely az elmúlt években Mentor program néven már támogatott pos-telepítési akciót − jelezte a bankok és az MNB felé, hogy hajlandó egy jelentősebb összeggel (híreink szerint 1 millió euróval) támogatni egy új programot. Ebben a projektben − összhangban az MNB elképzeléseivel − egy közepesen fejlett régió (megye) valamennyi kereskedőjének felajánlanák, hogy bérleti és telepítési díj nélkül vagy más kedvezményes konstrukcióban helyeznének el az eladóhelyen kártyás fizetésre alkalmas terminált.

Korábban vita alakult ki az MNB, a bankok és a kártyatársaságok között arról, hogy a hazai elfogadóhálózat fejlődésének mértéke megfelelő-e, illetve arról, hogy milyen tényezők akadályozzák a további bővülést. Szakértők szerint a tervbe vett projekt mindenki számára egyértelmű válaszokat adhat a vita eldöntésére. Amennyiben a kereskedők jelentős része él az akcióval, hasonló programokkal viszonylag gyorsan fejleszthető a hazai kártyás fizetési infrastruktúra, ami a kényelmi szempontok mellett a szürkegazdaság visszaszorulását is eredményezheti − így új érv lehet a program állami (uniós) támogatása mellett. Ha viszont a kereskedők vonakodnának a kedvezményes ajánlat igénybevételétől, az azt bizonyítaná, hogy nem a díjak mértéke, hanem a számla nélküli kereskedelem fenntartása a fő visszafogó erő a bankkártya-elfogadás elterjedésével szemben. Ezzel kapcsolatban a szakemberek emlékeztetnek: a pénztárgépek NAV-hoz történő bekötése sem oldja meg a számla nélküli értékesítés problémáját.