Az ellenzéki párt azt kommentálta így pénteken, hogy Lázár János előző nap - a brit népszavazással kapcsolatos személyes álláspontját ismertetve - sajtótájékoztatón azt mondta, megerősödött az a meggyőződése, hogy jó szívvel nem tudna az Európai Unióban maradás mellett szavazni.

Tordai Bence PM-szóvivő az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy értékelt, hogy a Fidesz vezette kormányok - ahelyett, hogy a gazdaság fejlesztésére vagy az emberek jólétére fordították volna az EU-s forrásokat -, "jól szervezett bűnözői hálózatként élősködnek az uniós adófizetők pénzén", és a béreket is tudatosan tartották alacsonyan.

A PM szerint nem uszítani kell az unió ellen, hanem átalakítani azt: szociális Európára van szükség, amely demokratikusabban és hatékonyabban működik, mint ma.

Az MSZP szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki nyilatkozatával a kormány elismerte, hogy ki akarja vezetni az országot az Európai Unióból.

Ujhelyi István, a párt alelnöke, európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Lázár János a csütörtöki kormányinfón a brit népszavazással kapcsolatban azt mondta: "nem tudna jó szívvel a bennmaradás mellett szavazni, mert nem ért egyet azzal, ami Brüsszelben történik". A miniszter elmondta, hogy annak idején Magyarország belépése mellett kampányolt, de ezzel együtt azt hangsúlyozta: napjainkban az EU intézményrendszere "több bajt hoz az Európa-gondolatnak, mint megoldást" - idézte Lázár Jánost a szocialista politikus.

A Liberálisok szerint ne egy olyan kormánytag felügyelje az uniós források felhasználását, aki nem az EU-ban képzeli el Magyarország jövőjét. A Liberálisok szerint megdöbbentő, hogy éppen az a miniszter nyilatkozik így, aki az uniós források felhasználásáért felel. Lázár Jánosnak minden kormánytagnál jobban kell tudnia, mennyit köszönhet Magyarország az EU-nak - írták, az MTI-hez eljuttatott közleményükben kitérve arra: a 2007 és 2013 között költségvetési időszakban Magyarország 9200 milliárd forintnyi forráshoz jutott, a jelenlegi, 2020-ig tartó ciklusban pedig összesen körülbelül 12 ezer milliárd forintnyi EU-s forrást kap Magyarország.