Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dinamikus növekedés nem okozott meglepetést, mivel a KSH rendszeres adatközlései alapján erre számítani lehetett, azonban a tavalyi gyenge évzárást követő gazdasági felpattanás még az elemzői várakozásokat is komolyan felülmúlta. Ezzel a magyar gazdaság az elmúlt évek egyik legjobb évkezdetét produkálta - kommentálta a KSH friss számait Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője.

A KSH kommentárjában azt emelte ki, hogy a növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások és az ipar járult hozzá. A meglepetést valószínűleg az ipar erősödése és annak exportra gyakorolt hatása okozhatta - fogalmazott az elemző.  A felhasználási oldalon a fogyasztás maradhatott a gazdaság húzóereje az első negyedévben. Eközben a beruházások is igen komoly pozitív hozzájárulást biztosíthattak, a beinduló uniós projektek és a feldolgozóipari nagyberuházások miatt. A nettó export is pozitív hatással lehetett a GDP-növekedésre. A 2017 egészére az ING által előre jelzett 3,5 százalékos gazdasági növekedés vélhetően pozitív revízióra szorul, ugyanis a friss adatok alapján az NGM által várt 4,1 százalékos idei GDP-dinamika már egyáltalán nem tűnik túlzóan optimistának - fogalmazott Virovácz.

Az építőipari bővülésben az állami kiadások is szerepet játszanak, a múlt év végén jelentős kiadásokról döntött a kormány, ezek pedig már az építőipar és a GDP első negyedéves számaiban is megjelentek. Szintén jelentősen hozzájárultak az idei első negyedéves növekedéshez a piaci szolgáltatások - fogalmazott Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője.

Még kérdés, hogy a háztartások a növekvő jövedelmük mekkora részét fordították fogyasztásra. Ugyanis a béremelkedésnek csak egy része kötött ki a kiskereskedelemben, feltehetően a többletnek egy része a szolgáltatásoknál jelent meg. Németh szerint a jelenlegi kilátások alapján - többek között az építőipari fellendülés, valamint az uniós forrásokon alapuló beruházásbővülés miatt - 3,7 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság.

A magyar gazdaság növekedése újra az EU élvonalába kerülhetett - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. Várakozása szerint a második negyedévben kissé gyengülhet a dinamika, majd az év közben tovább gyorsuló beruházások és fogyasztás hatására az év második felében 4 százalék fölé gyorsulhat a növekedés, így növekedési előrejelzését - a később megjelenő részletes adatoktól függően - 4 százalék közelébe módosíthatja a jenenlegi 3,6 százalékról.

Az idei évben a növekedést érdemben húzzák a beruházások, amit a lakás- és irodaépítési boom, a Mercedes, az Audi és más feldolgozóipari beruházások, a felfutó állami és EU által támogatott beruházások is élénkítenek. A fogyasztás az erősödő reálbér növekedés, a foglalkoztatás növekedése, a háztartások óvatossági megtakarításainak csökkenése miatt tovább gyorsulhat az év hátralevő részében.

Amióta Magyarország a saját útját járja, és visszaszerezte gazdasági önrendelkezését, hazánk gazdaságilag is erősödik - triumfált a nemzetgazdasági tárca. A következő negyedévekben is tartósan magas bővüléssel számol az NGM, 2017-ben a GDP volumene a konvergenciaprogramban szereplő 4,1 százalékkal emelkedhet.

A negyedév/negyedéves 1,2 százalékos adat az elmúlt két év legmagasabb negyedév/negyedéves üteme.
- tette hozzá Jobbágy Sándor, a CIB Bank Zrt. makroelemzője. Az első negyedéves adatot figyelembe véve 2017 egészében akár jelentősen 3 százalék fölötti, de várhatóan 4 százalékot el nem érő éves növekedési ütem valószínűsíthető. Az adatközlést követő első órában a forint erősödött, folytatva az elmúlt napok irányát. Az euró-forint keresztárfolyam nagyrészt 309 alatt ingadozott.

A tavaly első negyedéves bázis kifejezetten alacsony volt. Amennyiben a tavalyi évben tapasztalt éves növekedési ütemek kevésbé ingadoztak volna negyedévről negyedévre, akkor az idei első negyedévben 3 százalék körüli tempót láthattunk volna - véli Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője. Régiós összehasonlításban is egészen jól szerepelt Magyarország. A szomszédos országok közül Románia 5,7, Szlovákia 3,1, Csehország pedig 2,9 százalékkal nőtt.

Bár a magyar gazdaság erősödik és fokozódik az inflációs nyomás, az MNB várhatóan nem emel kamatot, hanem hagyja a jelenlegi alacsony szinteken idén és 2018 folyamán is. Várakozása szerint a májusi kamatdöntő ülés még nem, hanem majd a júniusi ülés tartogathat izgalmakat, hiszen akkor dönt az MT újra a 3 hónapos jegybanki betétben elhelyezhető likviditás mennyiségéről - a betét mérete szeptember végéig 250 milliárd forintra zsugorodhat.