Nagy port kavart a kereskedők és a minisztérium körében is, hogy csütörtök este a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal bejelentette: két típusú online kassza forgalmazási engedélyét visszavonják, azok ugyanis "lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre, és rejtett funkciójuknak köszönhetően jogsértő célokra használhatók". Mint kiderült, bár kevés (néhány tíz) üzemel az Alt Cash Kft. által forgalmazott SAM4S NR-300 ONLINE és a Japán Cash Company Kft. S&E NR-300 ONLINE típusú pénztárgépéből, körülbelül 80 ezer ilyen gépre érkezett megrendelés, a kiskasszás kereskedők durván 40 százaléka érintett. A forgalmazók értetlenül álltak az események előtt.

Mindezt figyelembe véve tegnap Pankucsi Zoltán először arról nyilatkozott, hogy hétfőre hívják össze a pénztárgépek átállását segítő munkabizottságot, időközben azonban meggondolták magukat: már szombaton összeülnek. Ez nem is csoda, hiszen hamarosan, január 31-én lejár a kasszák bekötéséhez megszerezhető állami támogatás igénylésének határideje. Az a vállalkozó, aki 50 ezer forinttal olcsóbban szeretne hozzájutni az on-line pénztárgépéhez, annak - fő szabály szerint - legkésőbb 2014. január 31-ig üzembe kell helyeznie a gépet. 

A munkabizottságot az átállásnál jelentkező nehézségek megoldására hozták létre. A gazdasági élet szereplőit képviselő szervezetek értékelik a kialakult helyzetet és megoldási javaslatokat dolgoznak ki a problémákra, mind a kormányzat, mind a piaci szereplők felé. A testületben jelen vannak a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a pénztárgépeket engedélyező hivatal munkatársai, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), az online pénztárgépre való átállással érintett fontosabb ágazatok képviselői, valamint azok is, akik a pénztárgépek fejlesztésével, forgalmazásával, gyártásával foglalkoznak.