Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jó hangulatban, élénk licitekkel pörgött múlt héten a BÁV árverése − bevált a mértéktartó árazás és az anyagban akadtak különlegességek is. A befektetésnek is való briliáns ékszerek közt gazdára talált 3,8 millióért a csaknem 6 karátos fülbevalópár, és két gyűrű is 2,2, illetve 1,5 milliós leütésekért. A szecessziós ötvösmester, Tarjáni Huber Oszkár függője 65 ezer helyett 160 ezer forintért kelt el, a Szabad Berlin feliratú aranyszelencét 1,6 millióért ütötték le.

Az izgalmas festményanyag a szokottnál több érdeklődőt vonzott. Rögtön az elején ifj. Markó Károly tájképének ára 950 ezerről 2,2 millióig emelkedett, Hatvany Ferenc eddig lappangó aktképéért sokan küzdöttek, végül 2,8 millió forinton ütötték le, de a leghosszabb licitharc Pekáry István korai virágcsendéletéért folyt: 360 ezres kikiáltási árát 2 millióig verték fel. A legdrágább kép Barcsay 1928-as körtés csendélete lett 6 millióért, 1,8 millióról indulva. Nádler 1969-es Feszítését 580 ezres kezdés után 2,4 millióért vihette haza valaki, Csernus Tibor 9,5 milliós Jerikója azonban visszamaradt.

Az ezüstök iránti érdeklődés töretlen, nem meglepetés a pesti art deco kiöntőgarnitúra 1,2 milliós, a 12 személyes evőeszközkészlet 1 milliós leütése, de az augsburgi empire gyertyatartópár is átlépte a milliós határt. A különleges üvegvázákért is megadták a magas árakat: a Gallé tájképes váza 1,2 millióért, a kék-fekete Loetz váza 300 ezerért, a Daum tájképes váza 800 ezer forintért cserélt gazdát. A Zsolnay-tárgyak sorában minden formatervezőtől volt valami különlegesség, emelkedtek is a kikiáltási árak rendesen. Egy kínai mesejelenetes dísztál 420 ezerért, az Orpheus és Eurydiké kisplasztika 650 ezerért, a szecessziós díszváza 750 ezerért kelt el − az igazi felívelést viszont egy tíz centi magas, 1894-ben készült váza produkálta, ezt 50 ezres kezdés után 180 ezernél ütötték le (az alján levő papíretikettet a gyáralapító Zsolnay Vilmos írta alá). A francia empire kandallóórát háromszoros áron, 600 ezerért vitték el, a Magyar Királyi Testőrség ezüstfedeles tiszti tölténytáskájának 120 ezres kikiáltási ára 550 ezerig nőtt.