Hozzátette: azért helyezik a hangsúlyt a nem konvencionális eszközökre, mint az önfinanszírozási program, vagy a kedden bejelentett növekedést támogató program (ntp), mert a mostani alacsony kamatkörnyezetben jelentősen csökkent az alapkamat változtatásának hatékonysága. A programokkal sokkal hatékonyabban és célzottabban lehet elérni a jegybanki célokat, amelyek a kis- és középvállalkozások hitelezésének növelése és a beruházások támogatásán keresztül a gazdasági növekedés elősegítése - fejtette ki Nagy Márton.

Az állampapírok hozamát is szeretnék "kisimítani" - mondta az MNB alelnöke, hozzátéve, hogy a hosszútávú hozamokat továbbra is magasnak tartják, de a rövidtávú hozamokból is szeretnének lefaragni. Fontos a hozamgörbe szintje és az, hogy minél laposabb legyen - mondta az alelnök.

Az önfinanszírozási program és az ntp is "egyfajta lazítás", mivel lefelé tartanak a hitelek kamatai, olcsóbb lesz vállalati és lakossági hitelt felvenni.

Nagy Márton kifejtette: azért van szükség az enyhítésre, mert - bár a jegybank jövőre 2,5 százalékos GDP-növekedéssel számol - vannak lefelé mutató kockázatok. Ezeket a kockázatokat szeretné a jegybank célzott lépésekkel enyhíteni - tette hozzá. Megjegyezte, hogy az inflációs célt várhatóan még egy ideig nem éri el a gazdaság, így nagy a mozgástér ezen az oldalon.

A monetáris politika mozgástere a korábbinál sokkal nagyobb azért is, mert csökken az ország devizakitettsége, így nem kell aggódni az árfolyamstabilitási kockázatok miatt - tette hozzá.

QP | Quality Placement