Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja a jövő pénteki adatismertetés előtt összeállított előzetes prognózisában közölte, hogy alapeseti várakozása szerint a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció mínusz 0,1 százalék volt Magyarországon a múlt hónapban. (A januári adatot február 14-én közli a KSH - a szerk.)

A ház elemzői elismerik, hogy ez az előrejelzés jóval elmarad a szélesebb londoni konszenzustól, amely 0,2 százalékos éves magyar inflációt valószínűsít januárra. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy január minden évben tartogat inflációs meglepetéseket a térségben a hatósági árak év eleji változásai miatt, és az idén a konszenzushoz mért legnagyobb potenciális meglepetést a magyar infláció okozhatja.

A Morgan Stanley londoni elemzőinek várakozása szerint ugyanakkor a belépő bázishatások miatt a tizenkét havi infláció az idei év végére 2,7 százalék körüli ütemre gyorsul vissza, bár a további háztartási energiaár-csökkentések lehetősége miatt erre a prognózisra a cég szerint lefelé ható kockázatok érvényesülnek.

Más nagy londoni házak is rendkívül alacsony januári magyarországi inflációt jósolnak, de a konszenzus pozitív fogyasztói árindexet valószínűsít éves összevetésben. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) pénteki prognózisa szerint a múlt hónapban 0,1 százalék volt a tizenkét havi magyar infláció a decemberben mért 0,4 százalék után.

A ház az idei év egészében 0,9 százalékos átlagos inflációt vár Magyarországon, szintén hangsúlyozva, hogy a további közműdíj-csökkentések lehetősége miatt lefelé mutató kockázatokat lát erre az előrejelzésére.

Egyes - jóllehet nem konszenzusos - citybeli vélemények szerint a további közműdíj-csökkentések hosszabb időre negatív tartományba vihetik a magyarországi fogyasztói árindexet. A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértői befektetőknek összeállított legutóbbi térségi devizapiaci áttekintésükben inflációs szempontból az "említésre méltó" kockázatok közé sorolták az esetleges újabb közműdíj-csökkentéseket, amelyek nyomán véleményük szerint "igencsak fókuszba kerülne" a defláció lehetősége Magyarországon.