Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több tucat törvényt módosítana egyetlen jogszabállyal a kormányzat azért, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a más állami szervezetek által gyűjtött információkat egyedi azonosításra alkalmas formában kapja meg. A szervezet a jövőben megkaphatná az adóazonosítót, a TAJ- és személyi számot is.

Vagyis a szervezet személyre lebontva megkaphatná akár a betegéletúttal, a tőkepiaci felügyelettel, a sporttal, a magánnyomozással kapcsolatos, valamint az útlevél- és cégbírósági nyilvántartásban szereplő bármely információt is személyekre lebontva kapja meg a hivatal. A kormány által, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nevén jegyzett javaslat arra is alkalmas, hogy minden adatállományt összekapcsolhasson a KSH, bár a jogszabály kimondja, hogy az adatokat csak statisztikai célokra lehetne használni.

Az összekapcsolhatóságot azonban több jogvédő is aggályosnak tartja. A legnagyobb probléma azzal lehet, hogy a személyekre bontható adatokat a KSH időkorlát nélkül gyűjtheti - nyilatkozta a lapnak Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő, aki szerint EU-s irányelveket is sérthet a módosítás. Nem tartja elfogadhatónak, hogy minden állampolgárról nyilvántartsák a teljes betegéletútját, a társadalombiztosítás által támogatott összes kiváltott gyógyszerét a hivatalnál.

Megoldást jelenthet esetleg, ha az egészségi ellátások adatainak nyilvántartása kódolt formában tárolják, feltéve, hogy az összerendelő táblázatot megsemmisítik. Illetve az adatokat 1-2 évente megsemmisítik.

Az Európai Unió bő egy éven belül szigorít az adatvédelmi irányelvein. Például az adatkezelőnek kell bizonyítania, hogy megfelelően bánt az adatokkal, nem sértettnek kell igazolnia, hogy szabálytalanul bántak a személyes információival - ismertette Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman a Napi.hu CIO-konferenciáján.