Milliók egy karnyújtásnyira: ez a CSOK

A talán legfontosabb változással kezdve: július elsejétől érhető el a családok otthonteremtési kedvezménye, a CSOK. Az 500 ezertől 3,25 millió forintig terjedő állami támogatás mértéke függ a megvásárolni kívánt ingatlan alapterületétől, a gyermekek (vagy vállalt gyermek) számától és az energetikai besorolásától.

A korábbi rendszer két igazán fontos ponton bővült: már egy gyermek, vagy annak vállalása esetén is igénybe lehet venni, továbbá már nemcsak új, hanem használt ingatlan vásárlására, bővítésére is kérni lehet az állami támogatást.

Kezdődik a nagy mosógépcsere

Július elsejétől lehet pályázni az államilag támogatott mosógépcsere-programra. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium május 28-án adta ki az Otthon Melege Programhoz kapcsolódó pályázati felhívást. Az 500 millió forinttal támogatott program keretében legfeljebb 45 ezer forint vissza nem térítendő támogatás kapható régi mosógépek energiatakarékos új készülékre történő cseréjéhez.

A mosógépcsere-programra a pályázatot kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatnak be a kormányzati portálon ügyfélkapus regisztrációval rendelkező természetes személyek. A támogatással olyan elől- vagy felültöltős mosógép szerezhető be, amellyel minimum 10 százalékos energia vagy évi 20 kilogramm szén-dioxid megtakarítást lehet elérni. A megtakarítási adatokat a pályázati portál automatikusan számítja ki. A támogatás mértéke a készülék árának 50 százaléka, de maximum 25, 40, vagy 45 ezer forint, a mosógép energiaosztályától függően. A pályázati lehetőség régiónként nyílik meg, jelentkezni szeptember 30-ig, illetve a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet.

Szigorodik a szabálysértési törvény

A szabálysértési törvény módosítása nyomán ezentúl a magyar gépjárművel külföldön elkövetett szabálysértés esetén - az ottani hatóság megkeresésére - meg kell adni a magyar üzembentartó adatait. A külföldi szabálysértési hatóság - a gépjármű rendszámának és gyártmányának megküldésével - annak a személynek a járműnyilvántartásban rögzített adatait kérheti, aki a cselekmény elkövetésekor a gépjármű üzembentartója volt. A kérelmet a magyar legfőbb ügyésznek kell küldeni, aki továbbítja azt a központi közúti közlekedési nyilvántartó szervnek. Az utóbbi 15 napon belül megküldi a kért adatokat a legfőbb ügyésznek, aki azt a megkereső külföldi hatóságnak továbbítja.

A közúti nyilvántartási törvény is módosul július elsején. Akkortól új szervezetek is automatikusan kereshetnek a nyilvántartásban. A jogszabály szerint a közúti közlekedés szabályainak megsértésével összefüggő közigazgatási bírságolási eljárás során - a rendőrség és a katasztrófavédelmi hatóság mellett - mások is jogosultak a nyilvántartásban való automatikus keresésre. Az új két jogosult az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, a megtett úttal arányos díj ellenőrzésre feljogosított szervezet, valamint az úthasználati díj ellenőrzésére kijelölt szervezet.

Marad a biztonsági gázkészlet

A nemzeti fejlesztési miniszter nem emeli a korábban elhatározott 1200 millió köbméterre július 1-jétől a földgáz biztonsági készletét, az így marad a jelenlegi 915 millió köbméteres szinten. Ez az érték 2014. július 1. óta van érvényben, ezt tervezték növelni az idei második félévtől 1200 millió köbméterre. Az induló készlet 2013. július 1-jén 615 millió köbméter volt.

Többe kerülő a mobilozás

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hatósági eljárás keretében vizsgálta és végül rábólintott a Magyar Telekom Nyrt. és a Telenor Zrt. július 1-jei hatállyal bevezetni kívánt, a lakossági mobilszolgáltatások díjait érintő kétoldalú szerződésmódosításaira.

Ezentúl máshogy tévézünk

Szerdától megszűnik az M1, M2, Duna és Duna World tévécsatornák hagyományos felbontású sugárzása az Eutelsat 9A műholdról. Így akik saját műholdvevővel nézik a köztévés műsorokat, át kell hangolniuk vevőkészülékeiket. Emellett a médiaszolgáltatásokról és a digitális televíziózásról szóló törvények módosítása nyomán július 1-jétől a műsorterjesztők a digitálistévé-szolgáltatásokban alapbeállításként egységesen a csatornasorrend első helyein szerepeltetik a közszolgálati tévéadásokat. (A sorrend: M1, M2, Duna, M4 Sport, Duna World és a még el sem indult M6.)

Küzdelem a parlagfű ellen

Jövő szerdától bírságot szabhat ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a parlagfűvel szennyezett földterületek tulajdonosaira, használóira. A parlagfű elleni kötelező védekezést törvény írja elő. Akár 5 millió forintos bírságot is kiszabhatnak, de a legkisebb büntetési tétel is 15 ezer forint, az összeg a terület nagyságától függ. Az ellenőrzést az illetékes földhivatal végzi, amely szabálysértés esetén jegyzőkönyvet állít ki és elküldi a Nébihnek. A Nébih ezután kényszerkaszálást rendel el, egyúttal meghatározza a bírság összegét.

Adókedvezményt kapnak a mezőgazdasági dolgozók munkaadói

A munkavédelmi akcióterv kiterjesztéseként a mezőgazdaságban foglalkoztatott 25-55 év közötti munkavállalók után is jár az adókedvezmény a munkaadóknak július elsejétől. A növénytermesztésben, állattenyésztésben dolgozók, valamint a vegyes profilú gazdálkodók mellett a mezőgazdasági gépjavítók, -karbantartók, továbbá a mezőgazdasági-, erdőgazdasági- és növényvédő gépek kezelőit foglalkoztatók vehetik igénybe a kedvezményt, amely legfeljebb a 100 ezer forintos bruttó bér 14,5 százaléka. A lehetőség 30-35 ezer embert érinthet, és így mintegy 6 milliárd forint maradhat a munkaadóknál. A mezőgazdaságban dolgozókat eddig évi 120 napig foglalkoztathatták idénymunka jelleggel kedvezményesen, az úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatás keretében.

Változnak az időszakos elszámolású ügyletek áfaszabályai

Július 1-jétől új szabály szerint kell meghatározni a könyvviteli, könyvvizsgálati és adótanácsadási szolgáltatások teljesítési időpontját. Ha a felek időszakonkénti elszámolásban vagy fizetésben állapodnak meg, vagy a szolgáltatásnyújtás ellenértékét meghatározott időszakra állapítják meg, a teljesítési időpont az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napja az áfatörvény tavaly elfogadott módosítása szerint. Két kivétel van. Amennyiben az elszámolási időszakra vonatkozó fizetés esedékessége és a számla vagy a nyugta kibocsátása megelőzi az elszámolási időszak utolsó napját, a teljesítés időpontja a számla vagy a nyugta kibocsátásának napja lesz. Ha pedig a fizetés esedékessége az elszámolási időszak utolsó napját követő időpontra esik, a teljesítés időpontja a fizetés esedékessége, de legfeljebb az érintett időszak utolsó napját követő 30. nap.

Nő az egészségügyi dolgozók bére

Júliustól az alapbérbe építve emelkedik az orvosok és szakdolgozók mozgóbére, erre idén 5,3 milliárd forintot fordítanak az Egészségbiztosítási Alap céltartalékából. A béremelés azt jelenti, hogy a 2012-ben meghatározott bérkiegészítés beépül az alapbérbe, és így arányosan emelik a mozgóbér-elemeket, mint például a ügyeleti, készenléti és túlmunka után járó díjakat. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár szerint az emelés 43 ezer szakdolgozót és 18 ezer orvost érint. Ez szakdolgozónként átlagosan bruttó 10-15 ezer forint havi pluszt jelent, az orvosoknál pedig átlagosan 20-25 ezer forintot. Szintén júliustól központosítják a rezidensképzést. A rezidensek felmenő rendszerben nem egy-egy konkrét kórházzal, hanem az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtal (ENKK) szerződnek, az illetményüket pedig a központi költségvetésből biztosítják.

Béremelés jön a rendvédelemben is

Átlagosan 30 százalékkal nő a honvédelmi és rendvédelmi dolgozók bére július 1-től, majd 2016. január 1-jétől évente 5-5 százalék jön. Emellett július 1-jétől meghatározzák állománycsoportonként az illetményemelés mértékét is. A korábbi harmincféle pótlékból ötöt tartanak meg, a korábbi pótlékok jelentős része beépül az adott terület alapilletményébe. A rendvédelmi dolgozók életpályamodelljéről szóló törvény hatálya kiterjed a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, a hivatásos katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, az Országgyűlési Őrség, a Nemzetvédelmi Szolgálat és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományára.

Drágulnak és olcsóbbak is lesznek a gyógyszerek

Szerdától csaknem hatszáz tb-támogatott gyógyszer térítési díja változik: csaknem kétszáz gyógyszer - átlagosan 6,5 százalékkal - olcsóbb lesz, majdnem 350 készítmény viszont többe kerül majd, az utóbbiaknál a betegtérítési díjak átlagosan 3,3 százalékkal emelkednek - adta hírül az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Az árváltozás a jelenleg támogatott mintegy hatezer gyógyszer 10 százalékát érinti, többek között gyulladáscsökkentőket, vércukorszint és vérnyomás csökkentőket, antibiotikumokat és urológiai szereket.

Rekord olcsó lesz a diákhitel

A szabad felhasználású Diákhitel 1 kamata 5,75 százalékról 4,9 százalékra, a Diákhitel 2 kamata pedig 7 százalékról 6,15 százalékra csökken a július 1. és december 31. közötti időszakban. E hitel 14 éves fennállása óta a legkedvezőbb feltételekkel vehető most igénybe. A kötött felhasználású Diákhitel 2 esetében az ügyfeleknek továbbra is fix 2 százalékot kell fizetniük, a különbözetet az állam kamattámogatás formájában átvállalja. A felvehető összegek nem változnak.

Sok iskola kerül az NGM-hez

Idén július elsejétől 303, egy évre rá pedig további 54 szakképző intézményegység kerül át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (KLIK) a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM). Az iskolák szakmai irányításáért a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal felel majd, a minisztérium pedig az intézmények fenntartója lesz. Az ígéretek szerint az átalakítás csak a szervezeti felépítést érinti, a fizikai struktúrát nem.